‘Apostolische wijsheid en geduld’ versus ‘dwepers en drijvers’… (slot)

Synode van Dordt en de intellectuele hoogmoed van het ontluikende humanisme…

Geciteerd: In 1618 reisden drie Bremer hoogleraren naar de Nationale Synode van Dordrecht, die een internationaal karakter droeg. Het stadbestuur van Bremen was vanuit Den Haag verzocht om „drie of vier van zijn voortreffelijkste* en geleerdste* theologen*” te zenden. Het stadbestuur was met dit verzoek niet blij, want men wilde zich niet vervreemden van de naburige steden Hamburg en Lübeck, met hun lutherse belijdenis. In Bremen was het namelijk gekomen tot een ”tweede Reformatie”: men was overgegaan tot de gereformeerde belijdenis. Overigens waren de drie hooggeleerden uit Bremen mild tegenover de remonstranten, hoewel zij de besluiten en dus ook de ”Leerregels” wel ondertekenden.

Opgemerkt 1: * Dit bewijst nog weer eens de hoogmoed die er heerste bij de theologen (van beide ‘partijen’) in hun polemiek en dispuut voorafgaand en tijdens de Dordtse synode. Men gunde elkaar geen ‘gemeentelijke weg’ en ‘gemeentelijke ruimte’ maar alles moest nu eerst in menselijke geschriften voor eens en altijd vastgesteld worden zodat iedereen daaraan gehouden kon worden…

Opgemerkt 2: Hoe anders ging en gaat onze Heer met Zijn leerlingen (en dus ook ons) om! Hij gaf Zijn discipelen de tijd om Hem te leren kennen en om Zijn – Hem van de Vader gegeven – weg in dit leven te leren verstaan. Wat een geduld had Hij met hen maar ook met het ‘kerkvolk en haar leiders’ in die tijd. Zou Hij nu anders met ons willen omgaan? En wat heeft dat te zeggen over en voor ons omgaan met elkaar en het geduld wat wij met elkaar dienen te hebben.

Opgemerkt 3: Zullen we de bescheiden weg die Maarten Luther ging met het opstellen van de Augsburgse Confessie en de voorzichtigheid die de Lutherse landsvorsten en hun (Lutherse) predikanten toch niet (veel) meer als ‘voorbeeldig’ (als navolging van onze Heer) hebben te zien dan de meer ‘activistische calvinistische weg’ van ‘de beeldenstorm’ (zowel in geestelijk als in ‘materieel’ opzicht).

Zie ook:Apostolische wijsheid en geduld’ versus … (I)‘, (II), (III), (IV), (V), (VI), (VII), (VIII)

Bron citaat: RD Opinie – ‘Bremer kerk liet dominee Latzel vallen. En de Bijbel dan?‘ – door ds. L.J. Geluk

Bron afbeelding: Protestantse Kerk in Nederland

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s