Vergeving van zonden

Over deze [Christus] geven alle profeten getuigenis, dat door Zijn Naam, allen die in Hem geloven, vergeving der zonden zullen ontvangen’ (Handelingen 10:43, weergave DB 1545).

Het artikel van de vergeving der zonden is de samenvatting en de inhoud van de hele Heilige Schrift. Want daar komt het hoofdzakelijk en tenslotte op aan. Namelijk wat wij in deze artikelen leren en bevestigen: dat wij op geen andere manier dan alleen omwille van Christus, door het geloof, vergeving der zonden hebben. Verder dat dit het geloof is geweest van alle vaders, profeten en heiligen vanaf het begin van de wereld. Hierna is het de leer en prediking van Christus en de apostelen geweest dat Hij hen bevolen had in de hele wereld te prediken en te verkondigen.
En ook nog tot op deze dag – hoe nu ook bestreden en aangevochten – heeft de hele christelijke kerk altijd eendrachtig en tezamen deze artikelen geloofd, beleden en daarop gestreden, namelijk dat alleen in de Naam van de Heere Christus vergeving van zonden verkregen en ontvangen wordt. En in dit geloof zijn zij voor God rechtvaardig en zalig geworden. En zo is door dit getuigenis de grond van onze leer en reeds lang vóór ons machtig vastgesteld, verdedigd en bewezen.
Daarom wie er nu nog naar vraagt en precies wil weten wat de christelijke kerk altijd leert en houdt, en wel bijzonder van de hoofdartikelen, hoe men voor God rechtvaardig wordt of vergeving van zonden krijgt (daarover is altijd in de wereld al strijd geweest) die heeft het helder en zeker in deze tekst (Handelingen 10:43) en hoort hier het rechtschapen en onveranderlijke getuigenis van de hele kerk vanaf het begin der wereld.

Daarom is het niet nodig hier verder over te strijden! Want hier hoort u wat al lang en van oude tijden besloten en bevestigd is (door de kerk van de eerste vaders, profeten en apostelen) en waarvan een vaste grond gelegd is. Hieraan zijn ook alle mensen – op verlies van hun eeuwige zaligheid – schuldig zich te houden en dit te geloven. Dit is in overeenstemming met wat Paulus zegt: ‘Als iemand een ander evangelie zal leren, dan u van mij gehoord en ontvangen hebt, die is vervloekt, al zou het ook een engel uit de hemel zijn’ (vgl. Galaten 1:8).

Maarten Luther: Crucigers Sommerpostille, vgl. WA 21, 219, 21 – 220, 13 (verkort)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s