‘Dat zijn mijn goede jeugdherinneringen’*…

‘Omdat geen mens er iets aan heeft’?

Geciteerd: Ik ben benieuwd naar mijn oude logeerkamer en Jan geeft een rondleiding door het huis. Vanuit mijn slaapkamerraam van toen kijk je op de achterzijde van het Maritiem Museum, waar nog altijd op gezette tijden demonstraties met de oude paardenreddingsboot worden uitgevoerd.
Ik vraag Jan hoe het zit met het licht van de vuurtoren. Scheen dat écht op mijn slaapkamerraam of heb ik dit wellicht gecombineerd met een andere eilandherinnering? Jan knikt: dat licht scheen vroeger zéker op dit raam.
Tegenwoordig staat de vrij hoge schuur die een paar jaar geleden naast het museum werd gebouwd in de weg. Je zou het kunnen ervaren als gemis, maar ik besluit te koesteren wat heeft bestaan: onder de dekens, de vuurtorenlamp schijnend op de gordijnen, mijn mooiste herinnering aan Ameland. (1)

Opgemerkt: Vergelijkbare herinnering aan de vuurtoren bij Westkapelle (Walcheren), waar de vuurtoren het schijnsel op de gordijnen wierp in de slaapkamer aan de zuidkant van een boerenhoeve van de familie Minderhoud (gezin met negen kinderen) in Aagtekerke, alwaar wij een aantal jaren achtereen (begin jaren zeventig) met onze ouders op vakantie gingen.

* Uit ‘Testament‘ van Boudewijn de Groot. In dat lied klinkt ook dat hij die jeugdherinneringen niet aan een ander zal/kan aanbieden of wegschenken ‘omdat geen mens er iets aan heeft’. (2) Maar uit dit artikel over Amelandse jeugdherinneringen blijkt dat het delen ervan toch ook waarde kan hebben voor anderen! Ze helpen om eigen vroegere mooie jeugdherinneringen weer ‘naar boven’ te halen en dat doet goed! Mooi ook de herinneringen aan zijn vroegere schoolmeester!

Bron citaat: Volkskrant Magazine – ‘Terug naar Ameland‘ – door Berend Jan Bockting

(1) Voor een fijne jeugdherinnering zijn de ingrediënten eenvoudig: zon, zand, zee, en een schoolmeester die dat alles mogelijk heeft gemaakt. Verslaggever Berend Jan Bockting gaat terug naar Ameland en laat speciaal voor hem de vuurtoren aanzetten.

(2) Slot uit lied van BdG:

Verder niets, er zijn alleen nog een paar dingen
Die ik houd, omdat geen mens er iets aan heeft
Dat zijn mijn goede jeugdherinneringen
Die neem je mee zolang je verder leeft.

Bron afbeelding:  westkappellecultuurbehoud-nl/monumenten