Topvoetbal en afgoderij

Is top-/WK-voetballers afgoden noemen niet wat overdreven?
Kunnen zelfs vogels en alcoholische dranken niet onze afgod zijn of worden?

Topvoetballers zijn afgoden: Zij gedragen zich er naar en laten zich zo vereren.
Vogels en alcohol moeten eerst door ons tot afgoden gemaakt moeten worden.

Ga maar na, de voetballer zegt, kom maar bij ons in het stadion op zondag je goede geld uitgeven. Vind in ons voetbalspel je vreugde en moedig ons aan met je lofzangen en lof-kreten. Erken dat de vreugde die wij je bieden jouw tijd en geld en ons salaris meer dan waard is en doe niet moeilijk als wij het Wilhelmus zingen, maar hier vertrekken als we in het buitenland meer kunnen verdienen.

In de zondagsvoetbal/zondagssport erkent men dus helemaal niet eerbiedig, dat de vrije zondag ons door God gegeven is (geen heidense overheid heeft zoiets ooit bedacht of economisch mogelijk geacht). Een dag ons geschonken om ons in God te verheugen en om ons geld te (leren!) uitgeven tot zegen voor het met elkaar samenleven in de gemeente en ten bate van onze behoeftige naasten (zie Doel Sabbat/Zondag).

De opstellers van de Catechismus hebben dit heel goed gezien en aan ons doorgegeven. Helaas zijn kerken waar goed en geregeld onderwijs uit de Bijbel nog aan de hand van de catechismus wordt gegeven steeds minder te vinden in ons land. Dan moet het ons niet verwonderen, dat velen het juiste verstaan over wat God wil met de zondag en met ons leven door de week, namelijk dat ons leven steeds meer en ook de hele week door een sabbats/zondags/opstandingsleven zal zijn, zijn kwijt geraakt.

Vogels leven en zingen ter ere van God en vragen niemand om van de vogelliefhebberij een afgod te maken, al kan dat wel. Maar dan maken we er toch helemaal zelf een afgod van. Dat geldt ook van alcoholische drank. Bij gematigd gebruik is ze een van God gegeven goed, dat vrij gebruikt mag worden en dat ons vreugde geeft, vreugde waarvoor we God kunnen danken. Maar wanneer we onmatig zijn, wordt het een macht in ons leven, die we niet meer de baas kunnen.

Lezen in de Bijbel:  Jesaja 58Psalm 16;  1 Kor. 7 : 29-31

 Meer over topvoetbal en afgoderij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s