E. Heimans en Jac. P. Thijsse

Getekende koppen heimans en ThijsseDe bekende natuur- en vogelliefhebber Jac. P. Thijsse (1865-1945) is bij velen bekend vanwege de Verkade-albums, waarin hij de rijkdom van de Nederlandse natuur en landschappen ons in een geheel eigen stijl met woorden voor ogen heeft geschilderd. Hij gebruikte als ex libris een pentekening van een groepje zingende spreeuwen (1) in een ruig (nog winters?) wilgenlandschap met daaronder het woord: Onbekommerd.

Niet alleen mijn ouders, maar zeker ook mannen als “Heimans en Thijsse” (de combinatie van deze namen is een begrip onder natuurliefhebbers in Nederland) hebben veel bijgedragen aan mijn liefde voor de natuur en het Nederlandse landschap en m.n. ook voor de vogels, die in Nederland broedend of hier alleen tijdelijk verblijvend zijn waar te nemen. In de donkere wintermaanden of tijdens een ziekteperiode genoot (en geniet!) ik dan via hun boeken ook nog weer volop van de natuur en hun waarnemingen en grote kennis van zaken. Nog altijd trek ik graag erop uit, gewapend met verrekijker en/of telescoop – alleen of met andere vogelliefhebbers – om heerlijk buiten te zijn en te genieten van de natuur en om dan vooral vogels waar te nemen.

Veel heb ik dus als kind en later als volwassene gelezen in de boekjes, die Heimans en Thijsse samen hebben uitgegeven, maar over vogels nog het meest in de boeken van Thijsse. De volgende boeken wil ik hier even met name noemen:

  • Texel (Verkade-album)
  • Het Vogeljaar (Eerste populaire boek over vogels in Nederland, 1e druk 1903)
  • Vogelzang (Jubileum uitgave Verkade, reden: 100e geboortedag dr. Jac. P. Thijsse)

Zie ook de volgende webpagina’s:
– Een getuigenis…
 Wat verloren ging en wat behouden werd…

Van E. Heimans wil ik het volgende hier noemen:

Een overzicht van de boeken van Heimans en Thijsse vind u hier

(1) Wie kent niet de spreeuw? Een lawaaierige flierefluiter, die als een vrolijke vagebond door onze straten zwiert. De spreeuw leeft een gedeelte van het jaar in een grote groep, dat is de denkbeeldige locatie waar de muziek begint: Een grote spreeuwenzwerm, waar zich twee spreeuwen uit losmaken, samen een nest bouwen, eieren leggen, jongen opvoeden, en uiteindelijk vliegen de jongen uit en voegen zich weer bij een zwerm.
De spreeuw was de favoriete vogel van Jac. P. Thijsse, en daarom bestaat sinds enkele jaren de Heimans en Thijsse Prijs, die elke twee jaar wordt uitgereikt, uit een bronzen beeldje van een spreeuw.
(Bronheimansenthijssestichting.nl/spreeuwensuite)

Ex-libris - JacPThijsse 3