Wat is een waar geloof (vervolg 4)

Uit de Genesis Voorlezing, 1535-1545 (1e lezing)

Jakob zegt tegen Jozef: ‘Zie ik sterf – en God zal bij u zijn, en zal u terugbrengen in het land van uw vaders’ (vgl. Genesis 48:21). (…) Wat is een belofte voor iemand die niet gelooft, anders dan een onnut en overbodig ding? Dan pas krijgt een belofte waarde, wanneer men deze gelooft en zich daar met een vast vertrouwen op verlaat en God voor waarachtig houdt. Het historische geloof houdt zich echter niet op deze manier aan het Woord. Dat stelt ook zijn vertrouwen daar niet op, maar zegt: ‘Ik weet dat Christus heeft geleden en dat Hij is gestorven’ enzovoort.

Het ware geloof echter houdt het zó en zegt: ‘Ik geloof dat Christus voor mij heeft geleden en dat Hij voor mij is gestorven’ enzovoort. Daaraan twijfel ik geheel niet, en in dit geloof ben ik tevreden en gelukkig en vertrouw op het Woordongeacht dood en zonde. Dit licht en deze genade heeft God aan ons in deze tijd [= reformatie] weer geopenbaard, daarvoor moeten wij Hem danken.

Wij hebben een prachtig voorbeeld van dit geloof in de woorden van Jakob, woorden die echt grote en belangrijke zaken bevatten. Want Jakob sterft niet als iemand die in zijn hart heeft getwijfeld of gewankeld. Hij zegt echter door het zekere en standvastige geloof zonder schroom: ‘Zie, ik sterf – en God zal met u zijn, en zal u terugbrengen in het land van uw vaders’ (vgl. Genesis 48:21). Zo heeft hij in de dood het leven. En als hij al dood is, leeft hij evenwel.  Hij daalt vol geloof neer in het graf. Want hij vertrouwt op God en Zijn beloften. Dit geloof, hoewel aangevochten, verslindt de dood en doet ons het eeuwige leven beërven, want het berust niet slechts op de uitwendige kennis van de geschiedenis en de gebeurtenissen.

Het historische geloof daarentegen kent geen strijd, en staat ook niet vast in de aanvechting tegen dood en hel – dit geloof en deze kennis heeft de duivel ook (Jakobus 2:11). Maar het echte geloof in de belofte geeft God de eer dat Hij waarachtig en getrouw is. Het ware geloof vertrouwt op het Woord en stelt zijn vertrouwen daarop. Zo’n geloof overwint niet alleen de dood, maar roemt ook tégen de dood, zoals Paulus doet: ‘Dood, waar is je prikkel? Hel, waar is je overwinning? (vgl. 1 Korinthe 15:55). Al zou je mij ook verslinden, dan zal ik toch weer in het licht en tot het leven komen.’

Maarten Luther: Vorlesung über 1. Mose von 1535-45, vgl. WA 44, 720, 10-27
Bron: www.maartenluther.com

Wat is een waar geloof?
Wat is een waar geloof (vervolg 1)
Wat is een waar geloof (vervolg 2)
Wat is een waar geloof (vervolg 3)
Wat is een waar geloof ? (vervolg 4)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s