Mijn ouders

Mijn ouders waren vader en moeder van een gezin met zeven zonen en één dochter. Het waren lieve, gelovige mensen met natuurlijk ook hun zonden en gebreken. Hoewel vooral mijn moeder de toon aangaf in het gezin, vulden mijn ouders elkaar goed aan en versterkten zij elkaars goede karaktertrekken in hun huwelijk. Zo waren zij een echtpaar, dat veel heeft mogen doen en betekenen voor hun kinderen en kleinkinderen voor familie, maar ook voor veel anderen die God op hun weg bracht.

Heel dankbaar ben ik mijn ouders voor de liefde voor de natuur, die ze ons hebben bij gebracht. Van jongs-af-aan trokken wij met elkaar de natuur in. We vingen vissen en salamanders in de polderslootjes, leerden op vogels en hun geluiden letten. We gingen bijvoorbeeld soms vroeg in de ochtend naar de Veluwe voor een “herten-excursie” of wandelen in de duinen bij Wassenaar (Meijendel) of naar het duinbos “Vogelzang” bij Haarlem of een dagje naar Texel voor het kijken en luisteren naar vogels.

Heel wat reizen hebben mijn ouders gemaakt in het kader van het “Hongarije werk” dat gedaan werd door en voor “het SBC” (Stichting Steun Buitenlandse Christenen) in Den Haag. Voor de val van het “IJzeren Gordijn” bezochten zij al predikantsgezinnen in Hongarije (daar was toen best moed voor nodig) en brachten zij er Bijbels en boeken (m.n. Catechisatieboekjes voor de jeugd), kleding, voedsel en geld.  Ook brachten zij er bezoeken aan een tehuis voor gehandicapte kinderen en zorgden er voor vriendschappelijk, financiële en materiële steun namens de stichting. Mijn moeder bekwaamde zich in de Hongaars taal voor het contact met de vrouwen van de predikanten.

Veel hebben mijn ouders ook gedaan voor en met de kleinkinderen. Onze kinderen gingen er graag en geregeld logeren en mijn ouders kwamen als het nodig was bij ons om wat “bij te springen”. Bijvoorbeeld bij een verhuizing of in de periode na een bevalling. Mijn vader werkte veel in de tuin van ons huis als ze bij ons een dagje of weekend op bezoek waren.

Onze voorouders en mijn ouders lieten al hun kinderen dopen en ook onze zes kinderen zijn gedoopt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s