Het Onze Vader

Gij zult de Naam des Heeren uws Gods niet ijdel gebruiken; want de Heere zal niet  onschuldig houden die Zijn Naam ijdel gebruikt (Deuteronomium 5:11)

De grootste martelaar

Eerder heb ik je gezegd hoe ik zelf gewoon ben mijn gebed te doen. Tot de dag van heden zuig ik aan het Onze Vader als een kind aan de moederborst, maar ik eet en drink er ook van als een volwassene. Ik kan er niet genoeg van krijgen en het is voor mij, meer nog dan de Psalmen – die ik toch zéér liefheb – het allerbeste en volmaaktste gebed. Je zult zeker zelf ook ondervinden, dat de hoogste Leraar het bedacht en gemaakt heeft. Christus Zelf heeft ons dit gebed geleerd!
Het is keer op keer een jammerlijk verdriet dat dit gebed – van deze Leraar de hele wereld door, nu zonder eerbied afgerammeld en gedachteloos opgedreund moet worden. Velen bidden misschien in één jaar een paar duizend keer het Paternoster en als zij dat nog duizend jaar zo zouden doen, zouden zij nog niet één letter of woord ervan geproefd of gebeden hebben. Kortom, het Onze Vader is – naast de Naam en het Woord van God – de grootste martelaar op aarde. Iedereen plaagt en misbruikt het, en er zijn maar weinig mensen die door het goede gebruik getroost en vrolijk worden.

Maarten Luther: I Einfältige Weise zu beten, 153 5, vgl. WA 38,364,16-27]

BronUit de diepten – Dagboek over het gebed (Maarten Luther)

Lees meer:
— Wat te bidden wanneer je twijfelt?
— Uw naam worde geheiligd…
— Uw wil geschiede…
— Uw koninkrijk kome…
— Geef ons heden ons dagelijks brood…
— Vergeef ons onze schulden, gelijk ook wij…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s