Groen van Prinsterer

Groen van Prinsterer (1801-1876) is vooral nog bekend door zijn monumentale boek “Ongeloof en Revolutie” (1847) dat velen geïnspireerd heeft hem na te volgen in zijn anti-revolutionaire gedachten en houding in de politiek. “Tegen de revolutie het Evangelie” is een uitspraak van hem; Hij was de eerste anti-revolutionaire politicus; En ook deze uitspraak is van hem: “Een staatsman niet!  een Evangeliebelijder!”.  Hij wilde niet in de eerste plaats als politicus bekend staan, maar als belijder van het Evangelie. Dat betekende niet dat zijn gedachten en keuzes onbruikbaar waren voor praktische politiek, maar hij wilde in alle keuzes, die de politiek steeds moet maken, de weg die het Evangelie wijst volgen.

Mooi is het om zijn boek “Ongeloof en Revolutie” in een bewerking/versie te lezen, die nog dicht staat bij de oorspronkelijke door Groen van Prinsterer geschreven tekst. Bijzonder vanwege de taal en de soms lange en ingewikkelde zinsconstructies. Maar het is toch vooral dat wat er gezegd wordt, de boodschap van het boek, dat maakt dat het boek ook nu nog de moeite van het lezen waard is.

Arie en Roel Kuiper hebben hebben een bewerking van “Ongeloof en Revolutie” gemaakt en deze is uitgegeven in de serie “Klassiek licht”. Dit boek is niet meer nieuw te bestellen.
In de inleiding van het boek lezen we: “Tegenover de zegen die het volgen van het Evangelie brengt, staat de overmoed van de mens die het zonder God meent te kunnen stellen. Dat leidt tot bederf en ondergang van hele samenlevingen.”

Andere pagina’s over Groen van Prinsterer op deze website:
Bijbel- en geschiedenisbeschouwing bij Groen van Prinsterer
Citaten uit het werk van Groen van Prinsterer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s