Zondag 1: Wat is uw enige troost in leven en sterven…

Vraag 1

Wat is uw enige troost, zowel in het leven als bij het sterven?
Dat ik met lichaam en ziel, beide in leven en sterven niet van mijzelf, maar van mijn trouwe Zaligmaker JEZUS CHRISTUS eigendom ben , die met Zijn kostbaar bloed voor al mijn zonden volkomen betaald en mij uit alle heerschappij van de duivel verlost heeft en zo bewaart , dat zonder de wil mijns hemelse Vader geen haar van mijn hoofd vallen kan , ja ook, dat alle dingen tot mijn zaligheid dienen moeten , waarom Hij mij ook door Zijn Heilige Geest van het eeuwige leven verzekert , en alleen voor Hem voortaan te leven van harte gewillig en bereid maakt*.

Vraag 2

Hoe veel stukken*** moet u kennen, opdat u in deze troost zalig (gelukkig, vreugdevol) leven en sterven kan?
Drie stukken. Ten eerste: hoe groot mijn zonden en ellende zijn. Ten tweede: hoe ik van al mijn zonden verlost word. En ten derde: hoe ik God voor zo’n verlossing zal dankbaar zijn.

*** Zie: Inleiding: Ellende – verlossing – dankbaarheid

* In moderner Nederlands gezegd:
Wat is uw enige troost, zowel in leven als in sterven?

Dat ik met lichaam en ziel zowel in leven als in sterven niet mijzelf toebehoor, maar het eigendom ben van mijn getrouwe Heiland Jezus Christus. Hij heeft met zijn kostbaar bloed voor al mijn zonden volkomen voldaan en mij uit alle heerschappij des duivels verlost. Hij waakt met zoveel zorg over mij dat zonder de wil van mijn hemelse Vader geen haar van mijn hoofd kan vallen, ja zelfs dat alle dingen mij tot mijn heil dienen.
Daarom verzekert Hij mij ook door zijn Heilige Geest van het eeuwige leven en maakt mij van harte bereid om voortaan voor Hem te leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s