Inleiding op werk van Groen van Prinsterer

Groen van Prinsterer (1801-1876) is vooral nog bekend door zijn monumentale boek “Ongeloof en Revolutie” (1847) dat velen geïnspireerd heeft hem na te volgen in zijn anti-revolutionaire gedachten, die zijn houding en handelen in de politieke-arena van die tijd bepaalden. “Tegen de revolutie het Evangelie” is een bekende uitspraak van hem; Hij was de eerste anti-revolutionaire politicus; De volgende uitspraak is kenmerkend voor zijn politieke werk: “Een staatsman niet!  een Evangeliebelijder!”.  Hij wilde niet in de eerste plaats als politicus spreken en handelen en als zodanig bekend staan, maar als belijder van het Evangelie. Dat betekende niet dat zijn gedachten en keuzes daarom onbruikbaar waren voor het maken van beleid voor praktische politiek, maar hij wilde in alle keuzes, die de politiek steeds moet maken, de weg die het Evangelie ons wijst volgen.

Wat zegt ons de veelgebruikte uitspraak van Groen van Prinsterer: „In het isolement ligt onze kracht”? Hij bedoelde daar zeker niet mee –wat velen er wel van maakten– dat wij ons moeten terugtrekken in eigen kring. Hij geeft dit zelf aan in zijn boek ”Ongeloof en revolutie”: „Het geloof overwint de wereld. Om de wereld te overwinnen is het nodig vooraf in eigen gemoed de overleggingen terneer te 
werpen, en alle hoogte, die zich verheft tegen de kennis Gods, en alle gedachten gevangen te leiden tot de gehoorzaamheid van Christus.”

Ieder die dat in praktijk gaat brengen, komt in het isolement. Dat hoef je niet te zoeken, dat is het werk van Gods Geest in harten van ware christenen. Iemand heeft gezegd: Echte bewogenheid met de wereld en niet gelijkvormig zijn aan de wereld, horen bij elkaar. Wie zich boven de wereld verheft, onderscheidt zich wel uiterlijk van de wereld, maar is er innerlijk aan gelijk.

Mooi is het om zijn boek “Ongeloof en Revolutie” in een bewerking/versie te lezen, die nog dicht staat bij de oorspronkelijke door Groen van Prinsterer geschreven tekst. Bijzonder vanwege de taal en de soms lange en ingewikkelde zinsconstructies. Maar het is toch vooral dat wat er gezegd wordt, de boodschap van het boek, dat maakt dat het boek ook nu nog de moeite van het lezen waard is.

Arie en Roel Kuiper hebben hebben een bewerking van “Ongeloof en Revolutie” gemaakt en deze is uitgegeven in de serie “Klassiek licht”. Dit boek is nu (helaaas!) niet meer nieuw te bestellen. In de inleiding van deze bewerking lezen we: “Tegenover de zegen die het volgen van het Evangelie brengt, staat de overmoed van de mens die het zonder God meent te kunnen stellen. Dat leidt tot bederf en ondergang van hele samenlevingen.”

Plaats een reactie