‘Onderwijs over de goede werken’ – 1519 (VI)

Maar de vrucht van de Geest is ​liefde, vreugde en ​vrede, geduld,
vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing.
Er is geen wet die daartegen iets heeft. 
(Galaten 5 : 22-23)

De werkelijk goede werken (V)

(…) ‘Bovenal is dit de hoogste trap van het geloof, wanneer God het geweten niet alleen bestraft met stoffelijk lijden, maar ook met dood én hel én zonde, en daarbij genade en barmhartigheid weigert, alsof hij alleen maar veroordelen wil en zijn woede voor eeuwig laten gelden.

Weinig mensen hebben dit zo ondervonden als David toen hij klaagde in Psalm 6 vers 1: ‘O Heer, straf mij niet in uw woede.‘ Op zulke momenten geloven dat God toch genadig en goedertieren jegens ons is, is het grootste werk dat ooit aan en in een mens kan geschieden, maar hiervan weten de werk-rechtvaardigen en de doeners van goede werken helemaal niets.

Want hoe zouden zij Gods goedheid en genade gelovig kunnen zien en aanvaarden in zulke omstandigheden wanneer zij niet eens zekerheid hebben over de werken die zij doen en daarover in twijfel verkeren en zich daarmee bevinden in de laagste trap van het geloof?!

Zoals ik al zei, heb ik altijd weer het geloof geprezen en alle werken verworpen die zonder een dergelijk geloof zijn gedaan om mensen te leiden van de valse, pretentieuze, schijnheilige goede werken zonder werkelijk geloof, waarmee alle kloosters, kerken en huizen tot de nok toe gevuld zijn, naar de juiste, ware, echte, onvervalste werken van het geloof.

Als ze maar genoeg kunnen bidden, vasten, giften geven, biechten en allerlei andere goede werken doen, dan zal het goed (moeten) zijn, terwijl ze in dit alles geen vertrouwen stellen op Gods genade en in onzekerheid verkeren of zij zich wel voldoende aannemelijk gemaakt hebben voor Hem. (1)

In werkelijkheid zien ze op deze werken en pas wanneer ze naar hun idee – zij zelf of anderen – lang genoeg een groot aantal van dergelijke belangrijke werken gedaan hebben, voelen ze zich gerust.

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 6, S.107 / 108 (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, deel 44, blz. 27/28)

(1) Opgemerkt AJ:  En zo hebben de mensen allerlei criteria om bij en voor zichzelf of anderen te bepalen of men zich wel voldoende aannemelijk gemaakt heeft voor God, terwijl Hij van ons (en ook de ander!) toch niet meer vraagt dan geloof alleen.

Zie ook:
– Onderwijs over de goede werken – 1519 (I)
– Onderwijs over de goede werken – 1519 (II)
– Onderwijs over de goede werken – 1519 (III)
– Onderwijs over de goede werken – 1519 (IV)
Onderwijs over de goede werken – 1519 (V)
– Gods geboden in acht nemen…

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) the email address to: info@martinluther-quotes.com
Or, you can use the web-form located on the homepage of the website www.maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

(…) 19 Iedereen die Ik liefheb wijs ik terecht en bestraf ik. Zet u dus volledig in en breek met het leven dat u nu leidt. 20 Ik sta voor de deur en klop aan. Als iemand Mijn stem hoort en de deur opent, zal Ik binnenkomen, en we zullen samen eten, Ik met hem en hij met Mij. (Uit Openbaring 3)

Bron afbeelding:  SlidePlayer

Openbaring 3 19-20 - Wijs ik terecht en bestraf - SlidePlayer

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s