‘Onderwijs over de goede werken’ – 1519 (II)

(…) 39 U bestudeert de Schriften en u denkt daardoor eeuwig leven te hebben.
Welnu, de Schriften getuigen over Mij,
40 maar bij Mij wilt u niet komen om leven te ontvangen.
(Uit Johannes 5)

(…) “We zien om ons heen velen die bidden, vasten, gaven geven, en meer van dat alles, en die een goed leven leiden in de ogen van hun medemensen, en toch, als u hen zou vragen of ze er wel zeker van zijn dat hun doen en laten aangenaam is voor God, dan ‘nee’ zeggen. Ze weten het niet, of zijn op z’n minst onzeker daarover.

En er zijn zeer geleerde mannen die zulke mensen op een dwaalspoor brengen door hen voor te houden dat het ook niet nodig is om hier zeker van te zijn, en toch doen deze geleerde mannen niets anders dan goede werken onderwijzen.

Let nu goed op: al dit soort werken gaan verder dan (het) geloof! Daarom zijn ze echt niets waard en zijn ze absoluut dood. Want zoals hun geweten in relatie tot God staat en zoals het gelooft, zo zijn ook hun werken die daaruit voortkomen. Welnu, dat is geen geloof, noch is het een goed geweten voor God. Daarom zijn hun werken zinloos en hun leven en hun goedheid hebben geen enkele waarde.

Dit is de reden dat wanneer ik het geloof verhef en dergelijke werken gedaan zonder geloof verwerp, ze mij beschuldigen van het verwerpen en verbieden van (het doen van) goede werken. Maar de werkelijkheid is dat ik heel graag de echte goede werken wil onderwijzen, namelijk die voortkomen uit geloof. ‘

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 6, 205, 1-13 (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, deel 44, blz. 24)

Zie ook:  Onderwijs over de goede werken – 1519 (I)

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) the email address to: info@martinluther-quotes.com
Or, you can use the web-form located on the homepage of the website www.maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

(…) 19 Want ik ben gestorven door de wet en leef niet langer voor de wet, maar voor God. Met ​Christus​ ben ik gekruisigd: 20 ikzelf leef niet meer, maar ​Christus​ leeft in mij. Mijn leven hier op aarde leef ik in het geloof in de ​Zoon van God, die mij heeft liefgehad en zich voor mij heeft prijsgegeven. 21 Ik verwerp Gods ​genade​ niet; als we door de wet ​rechtvaardig​ zouden kunnen worden, zou ​Christus​ voor niets gestorven zijn.
(uit Galaten 2)

Bron afbeelding:  Hymn of the heart

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s