‘Onderwijs over de goede werken’ – 1519 (I)

Goede Meester, wat voor goeds moet ik doen om het eeuwige leven te beërven?
(Uit Matteüs 19 : 16)

Het eerste dat je goed moet weten en beseffen

Het eerste dat je moet weten is dat er geen goede werken zijn behalve de werken die God heeft bevolen, net zoals er geen zonde is behalve wat God heeft verboden. Daarom, wie wil weten wat goede werken zijn en ze ook zal doen, moet niets meer weten dan Gods geboden.

Daarom lezen we in Mattheüs 19 : 17: “indien gij het leven wilt binnengaan, onderhoud de geboden.” En wanneer de jongeman in Mattheüs 19 : 16-22 vraagt ​​wat hij moet doen om het eeuwige leven te beërven, stelt Christus hem niets anders voor dan de tien Geboden.

Dienovereenkomstig moeten we leren wat goede werken zijn uit de geboden van God, en niet van het uiterlijk (de uiterlijke verschijningsvorm), de omvang of het aantal werken zelf, noch van de mening van mensen of van menselijke wetten of gebruiken, zoals we zien dat wel gebeurd is en nog steeds gebeurt vanwege onze blindheid en veronachtzaming van de goddelijke geboden.

De eerste, hoogste en meest waardevolle van alle goede werken is geloven in Jezus Christus, en zoals het gezegd wordt in Johannes 6 : 28-29, toen de Joden Hem vroegen: ‘Wat moeten we doen, om het goede werk van God te doen? ‘Jezus antwoordde: ‘Dit is het goede werk van God, dat u in Hem gelooft die Hij gezonden heeft.’

Wanneer we dat horen of zelf verkondigen, gaan we daar zomaar aan voorbij: we vinden het gering en denken er niet goed over na en menen dat het gemakkelijk is om te doen, maar wat we allereerst zouden moeten doen is rustig en royaal de tijd nemen om dit heel goed te overdenken.

Want in dit werk  – gelovig vertrouwen op Christus – bestaan ​​alle goede werken, en alleen uit en door het geloof ontvangen deze werken een geleende/verleende goedheid. We moeten dit absoluut duidelijk maken, zodat de mensen het zullen begrijpen. “

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 6, 204, 13 – 205, 2 (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, deel 44, blz. 23/24)

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) the email address to: info@martinluther-quotes.com
Or, you can use the web-form located on the homepage of the website www.maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

Bron afbeelding:  Dr. J’s Apothecary Shoppe

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s