‘Onderwijs over de goede werken’ – 1519 (IV)

Maar de vrucht van de Geest is ​liefde, vreugde en ​vrede, geduld,
vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing.
Er is geen wet die daartegen iets heeft.
(Galaten 5 : 22-23)

De werkelijk goede werken (III)

(…) “Wanneer in dit geloof verricht (1) dan worden alle werken gelijk aan elkaar en is het met het ene werk hetzelfde gesteld als met het andere. Alle onderscheid tussen werken valt weg, of ze nu groot zijn, klein, kort, lang, veel of weinig.

Want de werken zijn aanvaardbaar niet omwille van zichzelf, maar vanwege geloof, dat altijd hetzelfde is en leeft en werkt in elk werk zonder onderscheid, hoe talrijk en gevarieerd deze werken ook zijn, net zoals alle leden van het lichaam leven en werken en hun doel en betekenis aan het het hoofd ontlenen, en zonder het hoofd kan geen enkel lid leven, werken of van betekenis zijn.

Hieruit volgt verder dat een christen die in dit geloof leeft geen behoefte heeft aan een ‘leraar van goede werken’, maar wanneer hij in geloof doet wat de gelegenheid ook vraagt, dan is alles goed gedaan.

De apostel Paulus zegt ook:Waar de Geest van Christus is, is alles vrij‘ (Romeinen 8 : 2). Want geloof staat zichzelf niet toe gebonden te zijn aan enig werk of om werk te weigeren, maar zoals de eerste Psalm zegt: ‘die zijn vrucht geeft op zijn tijd‘ (Psalm 1 : 3), dat wil zeggen, in de (verwachte) normale gang van zaken en gebeurtenissen.

We kunnen dit met een alledaags voorbeeld duidelijk maken: wanneer een man en een vrouw echt van elkaar houden, plezier in elkaar hebben en overtuigd zijn van hun liefde voor elkaar, leert die wederzijdse liefde hen dan niet hoe ze zich tegenover elkaar zullen gedragen, wat ze zullen doen of niet doen, zullen zeggen of niet zeggen, en wat hun gedachten zullen zijn?

Vertrouwen alleen schenkt hen dit allemaal, en ze ontvangen van en geven aan elkaar zelfs meer dan nodig is en gevraagd wordt. Voor die man en vrouw maakt dat helemaal geen verschil. Ze doen het grote en het belangrijke even graag als het kleine en het onbelangrijke, en omgekeerd. Bovendien doen ze dit allemaal met een blij, vredig en vertrouwend hart en zo zijn ze volstrekt gewillige partners van en voor elkaar.

Maar als er enige twijfel is (over de intenties van de één óf de ander), dan bepaald hij of zij voortdurend voor zichzelf wat mogelijk toch het beste gedaan kan worden – dan ontstaat er een onderscheid tussen werken en wordt dat gedaan waarvan hij of zij meent dat er winst (bij de ander) mee behaald kan worden. En nu gaat hij of zij met een bezwaard gemoed en een dubbel gevoel aan de slag. Dan is zo iemand als een gevangene, met meer wanhoop dan hoop, en men laat zich dan zomaar verleiden tot het doen van dwaze dingen.

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 6, S. 106/107 (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, deel 44, blz. 26/27)

Zie ook:
Onderwijs over de goede werken – 1519 (I)
Onderwijs over de goede werken – 1519 (II)
(1) – Onderwijs over de goede werken – 1519 (III)
Gods geboden in acht nemen…

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) the email address to: info@martinluther-quotes.com
Or, you can use the web-form located on the homepage of the website www.maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

Waar liefde woont, gebiedt de HEER Zijn zegen:
Daar woont Hij Zelf, daar wordt Zijn heil verkregen,
En ’t leven tot in eeuwigheid.
(Psalm 133 vers 3, OB)

Bron afbeelding:  Flourish Gathering (The blessing of Unity)

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s