Het einde van alle onzekerheid…

Liefde​ en trouw zijn de weg van de HEER
voor wie de wetten van Zijn ​verbond​ onderhouden.
(Psalm 25 : 10)

Gods gebod als een goede engel

Gods gebod maakt van de mens geen Hercules op de permanente tweesprong, eeuwig worstelend om de juiste beslissing, zich zelf vernietigend in het conflict tussen zijn plichten, steeds weer schipbreuk lijdend, steeds opnieuw beginnend;

En Gods gebod manifesteert zich niet alleen bij grote, bewogen, uiterst bewust beleefde crisismomenten van het leven.

Het is eerder zo, dat de mens onder Gods gebod nu eens echt op weg mag zijn (en niet altijd op de tweesprong staat), dat hij de juiste beslissing eens echt achter zich mag weten (en niet steeds voor zich).

Dat de mens zonder innerlijk conflict het ene mag doen en het andere (theoretisch-ethisch misschien even urgent) mag laten, dat hij het begin al mag hebben gemaakt en zich op zijn weg door de geboden als door een goede engel mag laten leiden, begeleiden en bewaren.

Gods gebod kan alleen in de vorm van dagelijkse, schijnbaar kleine, onbetekenende woorden, uitspraken, wenken, handreikingen het leven de constante richting, de persoonlijke leiding geven.

Het doel van het gebod is niet het vermijden van overtredingen, niet de kwelling van het ethische conflict en de beslissing, maar het vrij aanvaarde vanzelfsprekende leven in de kerk, het huwelijk, het gezin, het werk en de staat.

Het gebod van God wordt het klimaat, waarin men leeft zonder zich daar steeds van bewust te zijn. Het gebod als levensklimaat betekent vrijheid van bewegen en handelen; vrijheid van de angst voor de beslissing, voor de daad; het betekent zekerheid, rust, vertrouwen, harmonie, vrede.

Niet omdat er aan de grenzen van mijn leven een dreigend: ‘Gij zult niet…’ geschreven staat, maar omdat ik de gegevenheden, zoals ik die midden in het leven ontmoet, ouders, huwelijk, leven, eigendom positief aanvaard als door God geheiligd.

Omdat ik erin leef en leven wil, eer ik de ouders, blijf ik het huwelijk trouw, respecteer ik andermans leven en eigendom.

Het gebod van God is de toestemming, als mens voor Gods aangezicht te leven.

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “” – “Het einde van alle onzekerheid” (18 oktober) – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

12 Er is vreugde bij allen die schuilen bij u,
eeuwige jubel omdat u hen beschermt,
wie uw Naam beminnen juichen u toe!
13 U zegent de rechtvaardigen, HEER,
als een ​schild​ beschut hen uw ​genade.
(Uit Psalm 5)

Bron afbeelding:  FivePrime (Bob Smerecki)

Spreuken 19 : 14

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s