‘Onderwijs over de goede werken’ – 1519 (III)

(…) 8 Wees elkaar niets schuldig, behalve ​liefde, want wie de ander liefheeft, heeft de gehele wet vervuld. 9 Want: ‘Pleeg geen ​overspel, pleeg geen ​moord, steel niet, zet uw zinnen niet op wat van een ander is’ – deze en alle andere geboden worden samengevat in deze ene uitspraak: ‘Heb uw naaste lief als uzelf.’ 10 De ​liefde​ berokkent uw naaste geen kwaad, dus de wet vindt zijn vervulling in de ​liefde. (Uit Romeinen 13)

(…) “Als u verder vraagt ​​of zij het een goed werk vinden wanneer een man zijn vak uitoefent, een wandeling maakt, staat te kijken, eet, drinkt, slaapt en allerlei soorten van werk verricht voor de voeding van het lichamelijk of algemeen welzijn en of ze (daarvan) geloven dat God tevreden is met hen, dan zal je horen dat ze “nee” zeggen en dat ze goede werken zo nauw definiëren dat die alleen nog bestaan ​​uit bidden in de kerk, vasten en aalmoezen geven.

De andere dingen waar ze druk mee zijn die beschouwen ze als onwaardig en denken dat God daar geen belang aan hecht. En door dat te verwerpen ongeloof, beroven ze God van zijn deugden en verachten ze het geloof, want het is toch zo dat God wordt gediend door alle dingen die in en door het geloof gedaan, gesproken of gedacht kunnen worden.

Want iedereen kan heus wel aanvoelen en vaststellen of hij iets doet wat goed is of wat niet goed is. Als iemand er in zijn hart van overtuigd is dat het God behaagt, dan is het werk goed, zelfs als het zoiets onbetekenends is als het oprapen van een strootje.

Als dat gelovig vertrouwen er niet is, of als iemand er enige twijfel over heeft, dan is het werk niet goed, zelfs als iemand bezig was om al de doden op te wekken of als iemand zijn lichaam zou geven om te worden verbrand (zie: 1 Korintiërs 13 : 3).

Dit is de leer van Paulus in Romeinen 14 vers 23: ‘Wat niet uit geloof of in geloof gedaan wordt is zonde.‘ Het is vanwege ons geloven als belangrijkste werk en verder geen enkel ander werk dat wij christenen (kunnen/mogen) worden genoemd. ‘

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 6, 205, 14-23; 206, 8-15 (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, deel 44, blz. 24/25)

Zie ook:
Onderwijs over de goede werken – 1519 (I)
Onderwijs over de goede werken – 1519 (II)

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) the email address to: info@martinluther-quotes.com
Or, you can use the web-form located on the homepage of the website www.maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

Bron afbeelding:  DailyVerses.net

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s