‘Onderwijs over de goede werken’ – 1519 (V)

Maar de vrucht van de Geest is ​liefde, vreugde en ​vrede, geduld,
vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing.
Er is geen wet die daartegen iets heeft. 
(Galaten 5 : 22-23)

De werkelijk goede werken (IV)

(…) “Dus een christen die vertrouwt op God, weet alle dingen, kan alle dingen doen, waagt alles wat gedaan moet worden en doet alles graag en gewillig, niet dat hij verdiensten en goede werken verzamelt, maar omdat het hem vreugde geeft God te behagen in het doen van deze dingen. Hij dient heel gewoon God zonder te denken aan beloning, maar met het dankbare besef dat zijn dienst God behaagt.

Aan de andere kant, hij die niet één is met God, of in een staat van twijfel verkeert, maakt zich zorgen en begint naar manieren en middelen te zoeken om maar genoeg te doen en om God te beïnvloeden met zijn (vele) goede werken. Hij spoed zich naar Rome of naar Jeruzalem, naar hier naar daar; hij bidt dit gebed en dat gebed; hij vast op deze dag en op een andere dag; hij doet hier wat belangwekkends en ook elders spant hij zich in; hij bevraagt ​​deze en gene, en vindt toch geen vrede.

Zo iemand doet dit alles met grote inzet en ijver maar ook met een twijfelend en onwillig hart, zodat de Schrift zulke werken terecht in het Hebreeuws ‘aven amal’ noemt, dat wil zeggen werken met weeklacht en verdriet. En zelfs zo – vanwege die ijver en weeklacht en verdriet daarbij – zijn het geen goede werken en zijn ze tevergeefs.

Laten we ons verder afvragen of, wanneer alles verkeerd gaat met hun leven, hun goederen, hun eer, hun vrienden, of wat ze ook hebben, ze nog steeds blijven geloven dat hun werken welgevallig zijn voor God, en dat God hun het lijden en de moeiten die hen daarbij overkomen – of deze nu klein zijn of groot – verordent in zijn genade en barmhartigheid over hen.

De heerlijkheid van het christenleven is om een vast en ​​zeker vertrouwen in God te hebben, zelfs ook wanneer, tenminste voor zover we dat kunnen zien of begrijpen, Hij zich in toorn manifesteert maar dat we ons toch veilig weten in Zijn handen ondanks alles wat we nu zien en ervaren.

Hier is God verborgen, zoals de bruid zegt in het Hooglied: ‘Zie, daar staat hij achter onze muur, uitziend door de vensters‘ [2 : 9]. Dat betekent dat hij verborgen blijft te midden van het lijden dat ons als een muur van Hem zou scheiden, inderdaad, zoals een muur van een vesting. En toch ziet Hij ons (en ook mij) aan en Hij verlaat ons niet. Hij staat daar en is gereed en bereid om te helpen in genade, en door de vensters van zwak geloof laat Hij zich zien. ‘

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 6, S.107 / 108 (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, deel 44, blz. 27/28)

Zie ook:
– Onderwijs over de goede werken – 1519 (I)
– Onderwijs over de goede werken – 1519 (II)
– Onderwijs over de goede werken – 1519 (III)
Onderwijs over de goede werken – 1519 (IV)
– Gods geboden in acht nemen…

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) the email address to: info@martinluther-quotes.com
Or, you can use the web-form located on the homepage of the website www.maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

Bron afbeelding:  DailyVerses.net

Romeinen 8 38-39 - Want ik ben er van verzekerd - DailyVersesnet

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s