Een Christelijke levenswandel in het huwelijk… (slot)

En heb een goed geweten, opdat zij die over u roddelen als over misdadigers, te schande worden, omdat zij uw goede wandel in Christus belasterd hebben. Want het is beter als het de wil van God is, dat u lijdt vanwege goeddoen, dan vanwege kwaaddoen.‘  (1 Petrus 3 : 16-17)

Inwendig getroost

Geciteerd: Omdat alle mensen, ongeacht of ze gelovig zijn of niet, hetzelfde kwaad in deze wereld is opgelegd, hoeveel temeer zullen wij die het eeuwige leven in zullen gaan gewillig het kruis op ons nemen en dragen. Daarom zegt Petrus: Wanneer God het zo verkiest, is het beter dat jullie lijden omwille van jullie goeddoen. De anderen, die vanwege hun misdaden lijden, hebben daarbij ook nog een kwaad geweten en zodoende worden zij dubbel gestraft. De gehoorzame christenen ontvangen slechts de helft daarvan. Uitwendig moeten zij lijden, maar inwendig worden ze vertroost.

Niet jezelf een kruis opleggen

Als het kruis komt (ons opgelegd wordt), neem het dan aan als door God gegeven. We zullen onszelf echter geen kruis opleggen. Dat heeft Paulus ook verboden (in Kolossenzen 2 : 13), als hij over zulke ‘heiligen’ spreekt die in zelfgekozen geestelijkheid en nederigheid wandelen, en hun lichaam niet sparen.

Wanneer God het beschikt

We zullen het lichaam verzorgen, maar niet tot zinnelijkheid‘, zegt hij (in Romeinen 13 : 14). Dat betekent toch niet dat wij het lichaam zullen verderven! We zullen lijden als een persoon het ons aandoet. Maar we mogen niet lijden uit eigen keus of voorkeur. Dat is wat de woorden ‘indien het de wil van God is‘ betekenen: wanneer God het zó voor je beschikt, is het beter, omdat je lijdt vanwege je goeddoen. Dat is een grotere zegen en maakt je gelukkiger.

Zie ook:Een Christelijke levenswandel in het huwelijk… (I)‘, (II), (III)(IV) en (V)

Bron citaat: Maarten Luther Als goud door vuur beproefd – Korte verklaring van de eerste brief van de apostel Petrus in 60 overdenkingen – Overdenking 42 – Samengesteld, ingeleid door H.C. van Woerden – © 2020 Den Hertog B.V., Houten.

Bron afbeelding:  HeartLight

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s