Wat nu de meeste prioriteit verdient…

Het einde van alle dingen is nabij gekomen! Wees daarom matig en nuchter tot het gebed. Maar vóór alle dingen heb vurige liefde onder elkaar; want de liefde bedekt ook menigte van zonden.‘ (1 Petrus 4 : 7-8)

Het einde van alle dingen is nabijgekomen

Hier zegt Petrus waarmee wij ons in deze laatste dagen voor het einde van de wereld het allermeest zullen bezighouden.

Weest daarom matig en nuchter tot het gebed

Er zijn twee zwaarden die wij tegen de duivel hebben. Dat predikanten dit toch ernstig zouden prediken en dat wij mensen dit toch zouden horen en ter harte nemen! Het eerste is Gods Woord. Daarin spreekt God met ons. Het tweede is het gebed. Als ik het Woord hoor, hoor ik God. Als ik met God spreek, hoort Hij mij. Zowel het één als het ander is voor de duivel onverdraaglijk.
Daarom zullen christenen altijd spreken over Gods Woord en altijd bidden tot God. Daarom gewen je aan gebed, wees matig en nuchter zodat jullie kunnen bidden.

Maar voor alle dingen, hebt vurige liefde onder elkaar

Let er dus vooral op dat jullie onder elkaar een oprechte en brandende liefde hebben. Petrus zei immers al eerder dat boosheid en woede het gebed verhinderen (1 Petrus 3 : 7). En in het Onze Vader bidden wij: ‘Vergeef ons onze schulden, zoals ook wij onze schuldenaren vergeven.‘ Er is niets dat het gebed verhinderd dan twist en tweedracht. Als man en vrouw met elkaar ruzie maken, kunnen ze onmogelijk nog bidden.

Daarom dringt Petrus aan op liefde: wees vriendelijk of laat het bidden achterwege! Als dit niet het geval is, heeft satan vrij spel, en je kunt niet (meer) tegen hem vechten. Petrus weet heel goed dat het tussen christenen niet altijd even goed verloopt. Het gaat ook vaak mis tussen echtgenoten. Al zijn ze nog zo heilig, er vallen toch over en weer boze woorden en verwijten.

Want de liefde bedekt menigte van zonden

De liefde is zo’n ongekend heerlijke zaak, want ze bedekt alle zonden. Ook een ‘menigte van zonden’, zoals Petrus hier zegt.  Wat er ook gebeurt – ze verdraagt het, bedekt en zwijgt. Waar mensen met elkaar leven en wonen zijn zonden. Ook tussen man en vrouw. Daar zegt een man: wel, had ik maar die/een andere vrouw getrouwd! En de vrouw zegt: wel, had ik maar die/een andere man getrouwd. Iedereen voelt wel voor zich waar de schoen wringt. Dit alleen blijf ons over: ‘Vergeef ons onze schulden, zoals ook wij onze schuldenaren vergeven.

Gooi het niet aan scherven!

Gooi de pot en de kan niet aan scherven! Bewijs liever dat de liefde een bedekster en vergeefster is van alle zonden. Wie deze kunst niet machtig is, die weet ook niet wat liefde is. Bovendien kan zo iemand niet bidden! Arme mens.
Kun je echter wel liefhebben, dan zal je dit bidden: hij/zij heeft mij kwaad gedaan – lieve Here vergeef het hem of haar toch! Ik heb mijn naaste de schuld vergeven, vergeef het toch ook mij! Als je intussen denkt: hij/zij heeft mij beledigd, nu wil ik zien hoe ik hem of haar dat betaald kan zetten – dan zal je gebed terugstuiten als een hamer op een aanbeeld.

We hebben een Ander die de Zondendrager is

De tekst van Petrus is kostbaar. Laat hem staan in de omgang met mensen! Tegenover God is een Ander de Zondendrager, Jezus Christus. Onder elkaar zullen wij de één de ander verdragen en vergeven, zoals God in Christus ons ook heeft vergeven.

Maarten Luther: Predigten des Jahres 1531, vgl. WA 34.1, 440 ff. Weergave Georg Buchwald, D. Martin Luthers Predigten, Zweiter Band, S. 307 ff (Gütersloh 1926)

Bron citaat: Maarten Luther Als goud door vuur beproefd – Korte verklaring van de eerste brief van de apostel Petrus in 60 overdenkingen – Overdenking 48 – Samengesteld, ingeleid door H.C. van Woerden – © 2020 Den Hertog B.V., Houten.

Bron afbeelding:  Flickriver

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s