Het Godsrijk verwachten… (VI)

Weest niet bezorgd. (Uit: Mattheüs 6 : 24-25)

De praktische kant van: Uw koninkrijk kome.

Zorgen voor morgen

De goederen spiegelen het menselijk hart zekerheid en zorgeloosheid voor; maar in waarheid veroorzaken ze juist zorg. De bezorgdheid zoekt schatten en de schatten brengen weer bezorgdheid. Wij willen ons leven door de goederen veilig stellen, wij willen door bezorgdheid zorgeloos worden; maar in waarheid blijkt het tegendeel.

Het misbruik van de goederen bestaat daarin, dat wij ze gebruiken om de volgende dag veilig te stellen. Zorg is altijd op morgen gericht. De goederen zijn in strikte zin alleen voor het heden bestemd. Juist het zich zeker stellen voor de dag van morgen maakt mij vandaag zo onzeker.

Iedere dag heeft genoeg aan zijn eigen leed. Wie de dag van morgen geheel in Gods hand legt en vandaag ontvangt wat hij voor het leven nodig heeft, die alleen is veilig. Het dagelijks ontvangen maakt mij vrij van morgen. De gedachte aan morgen geeft mij prijs aan oneindige bezorgdheid.

Maakt u geen zorgen voor de volgende morgen‘: hier wordt ofwel gespot met de armen en ellendigen, tot wie Jezus juist spreekt, met al diegenen die – menselijk gesproken – morgen verhongeren, wanneer zij vandaag niet zorgen; en dan is dit een ondraaglijke wet, die de mens vol afkeer van zich stoot; óf het is de unieke verkondiging van het evangelie zelf van de vrijheid van de kinderen Gods, die een Vader in de hemel hebben, die hun zijn geliefde Zoon geschonken heeft. Hoe zou Hij ons met Hem niet alles geven? (1)

Maakt u geen zorgen voor de dag van morgen.‘ Als wijsheid of wet is dit onbegrijpelijk. Het is alleen te begrijpen als het evangelie van Jezus Christus. Alleen de volgeling die Jezus heeft leren kennen, ontvangt uit dit woord de toezegging van de liefde van de Vader van Jezus Christus en de vrijheid van alle dingen.

Wij kunnen dus helemaal niet zorgen (v. 27 – zie hieronder). De volgende dag, het volgende uur ligt geheel buiten ons gezichtsveld. God alleen kan zorgen, omdat Hij de wereld regeert.

Omdat wij niet kunnen zorgen, mogen we ook niet zorgen.
Wij matigen ons daarmee de heerschappij van God aan.

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “Zoekt eerst het rijk van God” – “Het lijkt bijna cynisme” – (18 augustus) – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978 

(…) 26 Ziet naar de vogelen des hemels: zij zaaien niet en maaien niet en brengen niet bijeen in schuren, en toch voedt uw hemelse Vader die; gaat gij ze niet verre te boven? 27 Wie van u kan door bezorgd te zijn één ​el​ aan zijn lengte toevoegen? (Uit Matteüs 6)

(1) (…) 8 Ik zeg u: Al zou hij niet opstaan en ze hem geven, omdat hij zijn vriend is, dan zou hij toch om zijn onbeschaamdheid opstaan en hem er zoveel geven als hij nodig heeft. 9 En Ik zeg u: ​Bid, en u zal gegeven worden;… (Uit Lukas 11)

Zie ook:
– Het Godsrijk verwachten…(I)
– Het Godsrijk verwachten…(II)
– Het Godsrijk verwachten…(III)
– Het Godsrijk verwachten…(IV)
– ‘Het onze vader uitgelegd voor de eenvoudigen’, 1519 (15)

Bron afbeelding:  Christian Pictures Blog

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s