Het Godsrijk verwachten…(III)

‘Alles heeft Hij voortreffelijk gemaakt op zijn tijd’ (Uit Prediker 3)

De praktische kant van: Uw koninkrijk kome.

Met Gods handelen met en voor ons in de pas blijven

We moeten God vinden en liefhebben in wat Hij ons geeft; als God ons wil laten genieten van een overweldigend aards geluk, dan moeten we niet vromer willen zijn dan God en dat geluk niet wormstekig laten worden door overmoedige en provocerende gedachten en een op hol geslagen religieuze fantasie en vroomheid, die nooit genoeg heeft aan dat wat God schenkt.

God zal degene die Hem dankbaar vindt in aards geluk, waarachtig wel ogenblikken geven, waarin hij eraan herinnerd wordt dat het aardse maar iets voorlopigs is, dat het goed is je hart aan de eeuwigheid te wennen en ten slotte komt altijd wel het moment, dat we eerlijk kunnen zeggen: ‘Mijn huis is aan de overzij‘.

Maar dat heeft allemaal zijn eigen tijd en de hoofdzaak is met God gelijke tred te houden, niet vooruit te lopen en natuurlijk ook niet achter te blijven. Alles tegelijk willen hebben is overmoedig: huwelijksgeluk en kruis en het hemels Jeruzalem, waarin noch man noch vrouw is. ‘Alles heeft Hij voortreffelijk gemaakt op zijn tijd‘ (Zie Prediker 3).

Alles heeft ‘zijn uur: er is een tijd om te wenen en een tijd om te lacheneen tijd om te omhelzen en een tijd om zich van omhelzen te onthoudeneen tijd om te scheuren en een tijd om dicht te naaienen God zoekt weer op wat voorbijgegaan is’. Dit laatste mogen we wel zo verstaan, dat niets van het verleden verloren gaat, dat verleden is van ons en God gaat ernaar terug samen met ons.

Als wij dus worden overvallen door verlangen naar het verleden – en dat gebeurt op de meest onvoorziene momenten – dan mogen wij weten dat het maar één van de vele uren is die God ons bereidt en, niet op eigen gelegenheid maar samen met Hem, kunnen wij dan weer teruggaan naar ons verleden.

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “Alles heeft zijn tijd” – “Met God gelijke tred houden” – (20 augustus) – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

Zie ook:
– Het Godsrijk verwachten…(I)
– Het Godsrijk verwachten…(II)
– ‘Het onze vader uitgelegd voor de eenvoudigen’, 1519 (15)

Bron afbeelding:  Daily Life Verse

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s