Het Godsrijk verwachten… (II)

Niemand kan twee heren dienen. (Uit Mattheüs 6 : 24)

De praktische kant van: Uw koninkrijk kome.

Het is liefde of haat!

Wanneer de discipel heel zijn hart bij God heeft, dan ziet hij duidelijk, dat hij niet twee heren kan dienen. Hij kan het niet.

Men zou geneigd zijn, het juist als een teken van wijsheid en ervaring te beschouwen, als iemand de twee heren, God en de mammon, kan dienen en aan beide kan geven wat hun toekomt. Waarom zouden we als kinderen van God geen blijde kinderen van deze wereld zijn, die zich verheugen over Gods goede gaven en hun schatten als Gods zegen ontvangen?

God en wereld, God en de bezittingen staan tegenover elkaar, omdat wereld en bezit ons naar het hart staan en pas, wanneer zij het hart gewonnen hebben, zijn wat ze zijn. Zonder ons hart zijn bezit en wereld niets. Zij leven van ons hart. Zo zijn ze tegen God. Wij kunnen ons hart slechts aan één in volle liefde geven, wij kunnen slechts één heer geheel aanhangen. Wat (of wie!) deze liefde in de weg staat, wordt gehaat.

Er is volgens Jezus’ woord ten opzichte van God slechts liefde of haat mogelijk. Hebben wij God niet lief, dan haten wij Hem. Er is geen middenweg. Er is hier slechts het of-of mogelijk: óf je hebt God lief, óf je hebt de dingen van de wereld lief.

Natuurlijk wil je het niet en waarschijnlijk weet je het niet, je wilt juist het tegendeel, maar in feite, wil je beide heren dienen. Je wilt God liefhebben én de dingen, je zult dus nooit geloven dat je God haat. Je hebt Hem lief, meen je.

Maar als we God liefhebben en ook de dingen van de wereld, is de liefde tot God haat, is het oog niet meer zuiver, is het hart niet meer in de gemeenschap met Jezus. Of we het willen of niet, het kan niet anders.

Wie staat in de navolging van Jezus, kan niet twee heren dienen.

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “Zoek eerst het rijk Gods” – “Liefde of haat” – (17 augustus) – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

Zie ook:
– Het Godsrijk verwachten…(1)
‘Het onze vader uitgelegd voor de eenvoudigen’, 1519 (15)

Bron afbeelding:  Pinterest

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s