‘Het onze vader uitgelegd voor de eenvoudigen’, 1519 (15)

(…) Hiermee leg ik Mijn woorden in jouw mond. Nu op deze dag geef ik je gezag over alle koninkrijken en volken, om ze uit te rukken en te verwoesten, om ze te vernietigen en af te breken, op te bouwen en te planten. (Jeremia 1 : 10)

De tweede bede: Uw koninkrijk kome

De tweede bede, net als de anderen, doet twee dingen: het vernedert ons en het verhoogt ons. Het vernedert ons omdat het ons met onze eigen lippen dwingt onze grote en jammerlijke ellende te belijden. Maar het verhoogt ons omdat het ons tevens laat zien hoe we onszelf in zo’n vernedering moeten gedragen. Elk woord van God verschrikt en troost ons, verwond en geneest; het breekt af en bouwt op; het rukt uit en plant opnieuw; het vernedert en verhoogt [zie: Jeremia 1 : 10; 2 Korinthiërs 10 : 4-5].

In de eerste plaats vernedert deze bede ons wanneer we openlijk toegeven dat Gods koninkrijk nog niet tot ons is gekomen. Wanneer ernstig wordt nagedacht en diep gezocht, is dit schrikwekkend en het zal elk godvruchtig hart stellig bedroeven. Want we moeten uit deze smeekbede afleiden dat we dit nog steeds ontberen, dat we in ellende en onder wrede vijanden verkeren, beroofd van het land van onze liefste Vader.

Dit leidt tot twee schrijnende en jammerlijke verliezen. De eerste is dat God de Vader wordt beroofd van zijn koninkrijk in ons, en dat Hij die heer is en zou moeten zijn over alles, door ons doen en laten de eer van Zijn macht en Naam worden onthouden. Dit onteert Hem enorm, want het maakt Hem hier op aarde (schijnbaar, voor ons mensen, zie o.a. Psalm 50, AJ) een ​​heer zonder land en de sprake van Zijn almacht wordt tot een voorwerp van spot hier op aarde. Die gedachte moet ongetwijfeld iedereen die God liefheeft en Hem juist wil eren hoogst verontrusten.

Verder is het verschrikkelijk dat wij mensen degenen zijn die Gods koninkrijk schaden en belemmeren. En als hij rechtvaardig met ons zou afrekenen, zou Hij ons terecht als vijanden en berovers van zijn koninkrijk kunnen veroordelen.

Het andere verlies betreft onszelf. Dit vanwege het feit dat wij hier verblijven als ellendige gevangenen van machtige vijanden in ons vijandig gezinde landstreken. Het is natuurlijk al een vreselijk en betreurenswaardig lot wanneer een kind van een aardse prins of wanneer zelfs een heel land door Turken gevangen en bezet wordt gehouden (1), en daarmee en daaronder voorwerp van schaamte en lijden zijn, en tenslotte de meest afschuwelijke dood ondergaan, maar het is nog veel meer betreurenswaardig dat wij mensen in de ellende liggen onder de macht van boze geesten, blootgesteld aan allerlei gevaren voor lichaam en ziel, en op elk moment de eeuwige dood kunnen sterven. Wanneer we dat onder ogen zien, dan zullen we toch eerder huiveren bij het overdenken van ons eigen leven, dan bij het zien van honderd doden.

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 2, 95, 13 – 96, 5 (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, deel 42, blz. 37/38)

(1) Tegen die tijd hadden de Turken het Nabije Oosten veroverd en ook Bosnië (1463), Albanië (1466) en Syrië en Egypte (1517).

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de Engelstalige versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) the email address to: info@martinluther-quotes.com
Or, you can use the web-form located on the homepage of the website www.maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

Daarom, koningen, wees verstandig
wees gewaarschuwd, leiders van de aarde,
Onderwerp u, toon de Heer uw ontzag,
breng Hem bevend uw hulde,
Bewijs eer aan Zijn Zoon met een kus,
anders ontvlamt Zijn woede, en uw weg loopt dood,
want bij het geringste ontsteekt Hij in toorn,
Gelukkig wie schuilen bij Hem.
(Uit Psalm 2)

Bron afbeelding:  Pinterest

Jeremia 1 10 - today I appoint you - Pinterest

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s