Het Godsrijk verwachten…(IV)

Wat ben je mooi, wat ben je bekoorlijk, liefde​ en verrukking, dat ben jij.
(Hooglied 7 : 6)

De praktische kant van: Uw koninkrijk kome.

DE VASTE MELODIE EN ANDERE/TOEGEVOEGDE STEMMEN

Bij sterke liefde bestaat altijd het gevaar dat je, laat ik zeggen, de polyfonie (meerstemmigheid) van het leven niet meer hoort. Ik bedoel dit: God en zijn eeuwigheid willen bemind worden met heel het hart, maar niet zó dat de aardse liefde daaronder lijdt of verzwakt, doch als een soort cantus firmus (grondtoon, doorgaande terugkerende vaste melodie, rode draad), die de achtergrond vormt waartegen de andere stemmen van het leven als contrapunten uitkomen.

Een van die contrapuntische thema’s, volledig zelfstandig maar gericht op de cantus firmus, is de aardse liefde. In de bijbel staat toch het Hooglied en er is echt geen feller, zinnelijker, gloeiender liefde denkbaar, dan die van het Hooglied. (vgl. 7 : 6!).

Het is werkelijk goed dat het in de Bijbel staat, als tegenwicht tegen diegenen die het christen-zijn zien als een beheersing van de hartstochten (komt die beheersing wel ergens voor in het Oude Testament?). Als de cantus firmus duidelijk en helder klinkt, kan het contrapunt zich rustig zo breed mogelijk ontvouwen. Beide zijn ‘ongedeeld en toch gescheiden’, zoals in Christus de goddelijke en menselijke natuur.

Misschien klinkt de polyfone muziek ons daarom zo vertrouwd en hechten we er daarom zoveel waarde aan, omdat ze de muzikale afspiegeling is van het christologisch gegeven en dus ook van ons christelijk leven. Begrijp je wat ik bedoel?

Ik zou je willen vragen: laat de cantus firmus duidelijk uitkomen, dan pas kan de muziek voluit klinken en wordt het contrapunt steeds gedragen, het kan niet verglijden, niet losraken en toch blijft het een eigen zelfstandig geheel.

In deze polyfonie wordt je leven pas een geheel en weet je ook dat er niets fataals kan gebeuren, zolang de cantus firmus blijft klinken.

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “Alles heeft zijn tijd” – “Cantus firmus en contrapunt” – (21 augustus) – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

Holly Holy live/love (Neil Diamond, 1971)

Zie ook:
– Het Godsrijk verwachten…(I)
– Het Godsrijk verwachten…(II)
– Het Godsrijk verwachten…(III)
– ‘Het onze vader uitgelegd voor de eenvoudigen’, 1519 (15)

Bron afbeelding:  DWELLING in the Word

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Een reactie op Het Godsrijk verwachten…(IV)

  1. Pingback: God komt je tegemoed en maak alles goed wat jij fout doet. – Sitetitel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s