Het Godsrijk verwachten…(V)

De liefde is lankmoedig, de liefde is goedertieren, zij is niet afgunstig, de liefde praalt niet, zij is niet opgeblazen, zij kwetst niemands gevoel, zij zoekt zichzelf niet, zij wordt niet verbitterd, zij rekent het kwade niet toe. Zij is niet blijde over ongerechtigheid, maar zij is blijde met de waarheid. Alles verdraagt zij, alles gelooft zij, alles hoopt zij, alles duldt zij. (1 Korintiërs 13 : 4-7 naar de Luthervertaling)

De praktische kant van: Uw koninkrijk kome.

Liefde die zich vermomt en verhult

Als een leven zonder liefde niets is, dan staan wij voor de vraag: Wat is dan deze liefde, waar alles van afhangt?

Het is waar, geen mens leeft zonder liefde. Ieder mens heeft liefde, kent haar macht, en haar passie. Hij weet zelfs, dat deze liefde de zin is van zijn leven en dat hij zonder deze liefde zijn leven wel kon afschrijven.

Maar deze liefde, waarvan iedereen de macht, de hartstochtelijkheid en de zin kent, is de liefde van de mens voor zich zelf. Dit is de liefde, die hem vervult, die hem ondernemend en inventief maakt, zonder welke zijn leven niet meer de moeite waard zou zijn.

Wij kennen de liefde dus wel, maar alleen als spiegelbeeld, als karikatuur, als eigenliefde. Maar deze eigenliefde is de van haar oorsprong afgevallen, in haar tegendeel veranderde liefde, die aan zich zelf genoeg heeft en daarom gedoemd is tot onvruchtbaarheid; deze liefde is eigenlijk haat, haat tegen God en tegen de broeder, omdat deze alleen maar inbreuk kunnen maken op het beperkte wereldje van het eigen ik.

In beide gevallen dezelfde macht, dezelfde hartstocht, dezelfde exclusiviteit alleen het object is totaal verschillend, in het ene geval ik zelf, in het andere geval God en de naaste. Maar de eigenliefde is niet dom. Zij weet, dat zij alleen de karikatuur van de liefde is; daarom doet zij zich anders voor dan zij is, zij verhult zich, vermomt zich op talloze manieren en probeert zo op de echte liefde te lijken.

En dat lukt haar zo goed, dat het menselijk oog bijna niet meer in staat is schijn van waarheid te onderscheiden. De eigenliefde doet zich voor als naastenliefde, liefde voor het vaderland, zorg voor de gemeenschap, filantropie en wil niet in haar ware gestalte worden herkend.

Maar Paulus doorbreekt alle camouflagepogingen en alle schijn, en roept de eigenliefde ter verantwoording, door haar en ons het beeld voor te houden van de liefde, zoals die geldt voor God.

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “De liefde is lankmoedig en goedertieren” – “De liefde en haar karikatuur” – (28 augustus) – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978 

(…) 2 Grijp in, HEER! Niemand is nog trouw,
geen mens spreekt nog waarheid.
3 Ze beliegen elkaar allemaal,
vals en verraderlijk is hun woord.
4 HEER, snijd hun valse tongen af,
snoer de monden vol grootspraak
5 die zeggen: ‘Met onze tong zijn we sterk,
onze mond helpt ons, wie kan ons aan?’
(Uit Psalm 12)

Zie ook:
– Het Godsrijk verwachten…(I)
– Het Godsrijk verwachten…(II)
– Het Godsrijk verwachten…(III)
– Het Godsrijk verwachten…(IV)
– ‘Het onze vader uitgelegd voor de eenvoudigen’, 1519 (15)

Bron afbeelding:  Dust Off the Bible (Uit Psalm 12)

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s