Vreugde, geborgenheid en steun…

(…) 9 Geniet van het leven met de vrouw die u liefhebt, al de dagen van uw vluchtige leven die Hij u gegeven heeft onder de zon, al uw vluchtige dagen. Want dit is uw deel in het leven en bij uw zwoegen waarmee u zwoegt onder de zon. (Uit Prediker 9)

In onderscheid tot de schuilplaats van een dier, is de woning van de mens meer dan een plaats waar hij schuilt voor slecht weer en voor de nacht en waar hij zijn jongen verzorgt; het is de ruimte, waarin hij de vreugde van een eigen persoonlijk leven genieten mag in de geborgenheid van de zijnen en zijn eigendom.

Eten en drinken heeft niet alleen tot doel het lichaam gezond te houden, maar dient ook de natuurlijke vreugde in het lichamelijke leven. De kleding moet meer zijn dan een povere bedekking van het lichaam, zij dient ook een sieraad van het lichaam te zijn.

Recreatie heeft niet alleen tot doel een verhoogde arbeidsprestatie, maar geeft het lichaam ook de rust en de vreugde, die het toekomt. In het spel dat krachtens zijn wezen ver afstaat van alle doelgerichtheid komt het duidelijkst tot uitdrukking dat het lichamelijk leven een doel is in zich.

De seksualiteit is niet slechts een middel tot voortplanting, maar kent binnen het huwelijk haar eigen vreugde in de liefde van twee mensen tot elkaar, onafhankelijk van alle doelgerichtheid.

Daaruit volgt, dat de zin van het lichamelijke leven nooit opgaat in zijn doelgerichtheid, maar pas in de vervulling van de daaraan inherente aanspraak op vreugde volledig tot zijn recht komt.

Hoe sterk het lichamelijke leven van nature op vreugde gericht is, blijkt misschien wel het duidelijkst hieruit, dat het lichaam, zelfs als het op juiste wijze in harde inspanning aan noodzakelijke doeleinden dienstbaar wordt gemaakt, in deze dienstbaarheid vreugde schept.

Maar dat zal slechts het geval zijn, zolang naast de doelgerichtheid van het lichaam ook rekening wordt gehouden met het lichaam als doel in zich.

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “De liefde is lankmoedig en goedertieren” – “Voor vreugde geschapen” – (25 augustus) – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

(…) 9 Twee zijn beter dan één, omdat zij een goede beloning hebben bij hun zwoegen. 10 Want, indien zij vallen, dan richt de een de ander weer op; maar wee de éne, die valt zonder dat de/een ander die éne weer overeind kan helpen! (Uit Prediker 4)

The Art of Love – Lyric Video (Neil Diamond, YouTube)

Bron tekst:  Zazzle UK

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s