Als Godsgezanten (III): nuchter en volhardend…

Wacht u voor de mensen. (Uit: Mattheüs 10 : 17-22)

Van het Woord uit zullen de boden ook het juiste inzicht in mensen krijgen. Geen vrees voor de mensen, geen wantrouwen, vóór alles geen mensenhaat, maar ook geen lichtvaardige goedgelovigheid, geen geloof aan het goede in alle mensen, maar juist inzicht in de verhouding van het Woord tot de mens en de mens tot het Woord moeten de discipelen tonen.

Wanneer zij op dit punt nuchter zijn geworden, dan kunnen zij het ook verdragen wanneer Jezus hun voorzegt, dat hun weg onder de mensen een lijdensweg zal zijn. Maar een wonderbaarlijke kracht schuilt in het lijden van de discipelen. Door lijden zal de boodschap verder gedragen worden.

Omdat dit Gods plan en Jezus’ wil is, daarom zal ook in het uur van verantwoording afleggen voor gerichten en tronen de discipelen de kracht geschonken worden tot een goede belijdenis, tot een onbevreesd getuigenis. De Heilige Geest zelf zal hen bij staan. Hij zal hen onoverwinnelijk maken. Hij zal hun een ‘wijsheid geven, welke al uw tegenstanders niet zullen kunnen weerstaan of weerleggen’ (Lucas 21 : 15).

Omdat de discipelen in het lijden zich aan het Woord houden, daarom zal het Woord ook bij hen blijven. Voor een gezocht martelaarschap geldt deze belofte niet. Maar het lijden om wille van het Woord is er ten volle van verzekerd.

De haat tegen het Woord van de boden van Jezus zal tot het einde blijven. Het zal de discipelen de schuld geven van alle tweedracht die over steden en huizen zal komen. Jezus en zijn discipelen zullen als de verstoorders van het gezin, als de verleiders van het volk, als waanzinnige dwepers en oproermakers door allen veroordeeld worden.

Dan is de verzoeking om afvallig te worden voor de discipelen nabij gekomen. Maar het einde is ook nabij. Het gaat erom, nog tot dan trouw te blijven, door te zetten, te volharden. Zalig zal alleen hij zijn, die tot het laatste toe aan Jezus en Zijn Woord vasthoudt.

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “De  boden” – “Nuchter worden” (2 mei) – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

(…) 7 God heeft ons niet een geest van lafhartigheid gegeven, maar een geest van kracht, ​liefde​ en bezonnenheid. 8 Schaam je er dus niet voor om van onze ​Heer​ te getuigen; schaam je ook niet voor mij, die omwille van hem gevangen zit, maar deel in het lijden voor het ​evangelie, met de kracht die God je geeft. 9 Hij heeft ons gered en ons geroepen tot een ​heilige​ taak, niet op grond van onze daden, maar omdat hij daartoe uit ​genade​ besloten had. (Uit 2 Timoteüs 1)

Zie ook:
– Als Godsgezanten (I) – Geen ruimte voor menselijke overwegingen…
– Als Godsgezanten (II) – Wanneer de Liefde ons dringt…

Bron afbeelding:  Pinterest

2 Timoteüs 1 8-9 - So do not be ashamed - Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s