Dienst in een christelijke gemeenschap…(IV)

Verdraagt elkanders moeilijkheden; zó zult gij de wet van Christus vervullen.
(Galaten 6 : 2)

Broeders of zusters (maar) mijden?

De broeder is voor de christen, en juist voor de christen, een last. De heiden heeft van de ander niet zo veel last. Elke hinder van de ander gaat hij uit de weg, maar de christen moet de last van de broeder verdragen.

Alleen als last is de ander werkelijk zijn broeder en geen object waarover hij heerst. De last der mensen is voor God zelf zo zwaar geweest, dat Hij onder deze last aan het kruis moest worden geslagen. God heeft in het lichaam van Jezus Christus werkelijk aan de mensen geleden, maar juist zo heeft Hij ze gedragen en verdragen als een moeder haar kind, als een herder het verloren schaap.

Het is de wet van Christus, die aan het kruis in vervulling ging.
Aan deze wet krijgen de christenen deel.

Om te beginnen is het de vrijheid van de ander, die voor de christen een last is. Ze gaat in tegen zijn neiging om zich zelf als norm te stellen en toch moet hij die vrijheid respecteren. Tot de vrijheid van de ander hoort alles wat wij verstaan onder: structuur der persoonlijkheid, karakter, individuele eigenschappen, bijzondere aanleg; ook de zwakheden en eigenaardige trekken, die ons geduld zo sterk op de proef stellen, behoren ertoe; en ook alles, wat de talrijke wrijvingen, tegenstellingen en botsingen tussen mij en de ander veroorzaakt.

De last van de ander dragen betekent hier, de werkelijkheid van de ander verdragen, er positief op reageren en, er aan lijdend, er toch vreugde in leren scheppen.

Bij de vrijheid van de ander komt nog het misbruiken van die vrijheid door de zonde. De zonde van de ander is nog moeilijker te verdragen dan zijn vrijheid, want door de zonde wordt de gemeenschap met God en met de broeder verbroken…

Maar hier treedt ook in het verdragen daarvan de grote genade van God pas duidelijk aan de dag. De zondaar niet verachten, maar hem verdragen, betekent immers, hem niet los behoeven te laten, hem mogen accepteren en de gemeenschap voor hem open mogen houden door de vergeving.

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “Dient elkaar” – “De ander is een last” – (27 oktober) – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

Bron afbeelding:  DailyVerses.net

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s