Wedergeboorte en navolging… (IV)

​(…) Vergeef, dan zal je ​vergeven​ worden. (Uit Lukas 6 : 37)

Weliswaar is alleen Christus’ eigen lijden verzoenend lijden, maar omdat Christus vanwege de zonde van de wereld heeft geleden, omdat op Hem alle last van de schuld viel en omdat Jezus Christus zijn volgelingen de vrucht van zijn lijden toekent, daarom overvalt ook de discipel de aanvechting en de zonde, ze bedekt hem met louter schande en stoot hem als de zondebok buiten de poorten der stad.

Zo wordt de christen tot drager van zonde en schuld voor andere mensen. Hij zou daaronder bezwijken, wanneer hij niet zelf gedragen werd door Hem die alle zonde droeg. Zo echter kan hij in de kracht van het lijden van Christus de zonden die op hem neerkomen, overwinnen, doordat hij ze vergeeft.

De christen wordt tot lastdrager:Draagt elkanders lasten; zo zult gij de wet van Christus vervullen‘ (Galaten 6 : 2). Zoals Christus onze last draagt, zo moeten wij de last van de broeders dragen; de wet van Christus, die vervuld moet worden, is het kruisdragen.

De last van de broeder die ik te dragen heb, is niet alleen zijn uiterlijk lot, zijn karakter en aanleg, maar is in de meest eigenlijke zin zijn zonde, Ik kan die niet anders dragen dan doordat ik hem die vergeef, in de kracht van het kruis van Christus, die ik deelachtig ben geworden.

Zo plaatst de oproep van Jezus tot kruisdragen elke volgeling in de gemeenschap van de zondenvergeving. Zondenvergeving is het lijden van Christus, dat ons bevolen wordt. Het is ieder christen opgelegd.

(Wordt vervolgd…)

(…) 36 Wees ​barmhartig​ zoals jullie Vader ​barmhartig​ is. 37 Oordeel niet, dan zal er niet over je geoordeeld worden. Veroordeel niet, dan zul je niet veroordeeld worden. ​Vergeef, dan zal je ​vergeven​ worden. 38 Geef, dan zal je gegeven worden; een goede, stevig aangedrukte, goed geschudde en overvolle maat zal je worden toebedeeld. Want de maat die je voor anderen gebruikt, zal ook voor jullie worden gebruikt. (Uit Lukas 6)

Bron tekst: Bonhoeffer Brevier – “Navolging en kruis” – “Dragers van zonden en schuld voor anderen.” – (29 februari) – ©1968 Ten Have b.v. Baarn, Vijfde druk 1978

Zie ook:
– Wedergeboorte en navolging… (I)
Wedergeboorte en navolging… (II)
– Wedergeboorte en navolging…(III)
Wedergeboorte en navolging…(V)

Bron afbeelding:  King James Bible (Inspirational Image)

Lukas 6 37 - Forgive - King James Bible

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s