‘Het onze vader uitgelegd voor de eenvoudigen’, 1519 (12)

(…) 7 Wie denkt u dat u bent? Bezit u ook maar iets dat u niet geschonken is? Alles is u geschonken, dus waarom doet u dan alsof u het zelf verworven hebt? (Uit 1 Korintiërs 4)

De eerste bede: Uw Naam worde geheiligd

Over de slechtste en schadelijkste mensen onder de christenen (III)

(…) In de derde plaats, wanneer hun gezegd en verkondigd wordt dat God alleen aanspraak heeft op naam en eer, omdat Hij alles gemaakt heeft en dus alles van Hem is, doen ze zich geleerder voor dan alle predikers, en zelfs de Heilige Geest. Ze menen zelf iedereen te kunnen en moeten onderwijzen en denken dat het beslist niet nodig is om nog van een ander iets te leren of te moeten aanvaarden en zeggen dan: ‘Ach, wie weet dat nou niet?’

Maar als het gaat om het punt dat hun eigen eer in twijfel wordt getrokken, dat anderen hen licht achten of zelfs verachten, hen van iets beroven, of dat ze met tegenslagen te kampen krijgen, dan, ziedaar, dán zijn hun deugden snel verdwenen – dan brengt het harde ruwe struikgewas haar vruchten voort: ​​stekende dorens. Dan bedoelen ze te zeggen: ‘Oh, God in de hemel, kijk naar ons en zie hoeveel onrecht ons wordt aangedaan!’ Zij begaan daarbij dus de grote dwaasheid om ook aan God Zelf voor te houden dat hun groot onrecht wordt aangedaan.

Waar blijf je nu met je grote intelligentie die je ooit deed zeggen dat alle dingen uit de hand van God komen en je van Hem toekomen? Ellendig mens! Als ze alleen van God komen, waarom zou Hij dan niet het recht hebben om te geven en te nemen zonder uw inmenging, om ze af te nemen en toe te wijzen zoals Hem belieft? Als alles Hem toebehoort, dan behoort u daar rustig onder te blijven en vrede mee te hebben en het Godsbestuur overlaten aan Zijn wil.

Wanneer Hij van je afneemt wat Hem toebehoort, dan handelt Hij niet onrechtvaardig met je. Zoals de heilige Job sprak nadat hij al zijn kinderen en bezittingen verloren had: ‘De Here heeft gegeven, de Here heeft genomen – gezegend zij de naam van de Heer’ (Job 1 : 21). En Job,was werkelijk een rechtvaardig man, van wie niemand iets kon afnemen, omdat hij niets had dat hij als zijn eigendom beschouwde.

God zegt in Job 41-11 (1): ‘Wat er onder heel de hemel is, het is van Mij.’ Waarom dan roemen over uw bezittingen en jammeren over een onrecht dat u wordt aangedaan? Wanneer iemand je eer, je reputatie, je bezittingen, of iets anders raakt wat van jezelf is, dan maakt hij geen inbreuk op wat van jou is, maar op dat wat van Christus is.

En om deze les bij ons allen te doen landen, God verordent (tijdens ons leven of aan het einde daarvan – AJ) dat alles, waarvan wij veronderstelden dat het van ons was, van ons afgenomen wordt, zodat we zullen beseffen dat het niet van ons is, maar van Hem. En dan zien we altijd weer dat mensen niet werkelijk Gods naam en eer zoeken, vooral bij die hooghartige heiligen die ernaar streven iets te zijn en te hebben dat toch alleen aan God toekomt en Hem toebehoort.

(1) Deutsche Bibel: Job 41 vers 2

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 2, 91, 11-34 (translation used: Luthers Works, American Edition vol. 42, p. 32/33)

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de Engelstalige versie.

Zie eventueel ook nog: 

–  Over de slechtste en schadelijkste mensen onder de christenen (I)
Over de slechtste en schadelijkste mensen onder de chritsenen (II)

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) the email address to: info@martinluther-quotes.com
Or, you can use the web-form located on the homepage of the website www.maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

Bron afbeelding:  Bible Verses

Job 41 2 - Who has first given Me - Bible Verses

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Een reactie op ‘Het onze vader uitgelegd voor de eenvoudigen’, 1519 (12)

  1. Pingback: onze vader in de hemel – Sitetitel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s