‘Het onze Vader uitgelegd voor de eenvoudigen’ , 1519 (10)

(…) 7 Wie denkt u dat u bent? Bezit u ook maar iets dat u niet geschonken is? Alles is u geschonken, dus waarom doet u dan alsof u het zelf verworven hebt?
(Uit 1 Korintiërs 4)

De eerste bede: Uw Naam worde geheiligd

Over de slechtste en schadelijkste mensen onder de christenen

(…) “In de eerste plaats zijn ze voortdurend trots en ze laten blijken en/of zeggen:” Oh, ik ben zo goed van hart en zin – en ik bedoel het zo goed. Die en die persoon weigert naar mij te luisteren, hoewel ik bereid ben het beste van mezelf met hem te delen. “Wees dan op je hoede, wees op je hoede voor deze wolven, die in die schaapskleren rondwaren” (Mattheüs 7 : 15).

Het zijn doornstruiken, die geen vijgen voortbrengen, maar alleen dorens dragen (Mattheüs 7:16). Van hen zegt Christus: ‘U zult hen kennen aan hun vruchten’ (Mattheüs 7 : 20). En wat zijn hun vruchten? Geen goede woorden en daden, maar sneren, oprakelen, priemen, snijden en anderen verwonden.

En hoe doen ze dat? Merk op dat het zich voordoet bij mensen die overtuigd zijn geraakt van hun eigen vroomheid, die goede gedachten over zichzelf zijn gaan koesteren, wanneer ze ontdekt hebben dat ze meer bidden, meer vasten en andere goede werken doen en dat ze door God begiftigd zijn met meer inzicht en genade dan andere mensen.

Ze wagen zich niet aan een vergelijk met personen die (nog) meer te betekenen hebben, maar vergelijken zich wel met degenen die minder en slechter lijken dan zij. Ze vergeten al snel dat alles wat ze aan gaven bezitten een geschenk van God is. En dan leidt dat onvermijdelijk tot oordelen, veroordelen, lasteren, roddelen en verachten van anderen.

Als gevolg wordt hun optreden arrogant, hardvochtig en verstoken van alle vrees voor God. Wat ze in feite doen dat is hun hart en lippen vullen en vervuilen met de zonden van anderen. En kijk, hun vruchten zijn distels en doornen. We zien in de muilen van wolven vermomd in schaapskleren.

Hier zie je dus wat bedoeld wordt met het stelen van Gods naam en eer om deze aan jezelf toe te schrijven. God alleen heeft het recht om te oordelen, zoals Christus zegt: ‘Oordeel niet, opdat u niet geoordeeld wordt’ (Mattheüs 7 : 1). Bovendien is Gods naam alleen heilig, rechtvaardig en goed.

We zijn allemaal zondaars voor God, de één zowel als de ander, zonder enig onderscheid. En mocht iemand op een bepaalde manier superieur zijn aan een ander, dan kan hij zich daar niet op laten voorstaan, want dan is dat (een gave) van God. Als hij een goede naam, bijval, lof en achting wil hebben, moeten deze hem door anderen worden gegeven.

Vandaar dat hij die de Naam gebruikt, niet voor het welzijn van zijn naaste, maar hem veracht, die berooft God van zijn eer, die matigt zich de eer van God aan, en kent zichzelf de aard en deugden toe die van God zijn en niet van hemzelf.’

Maarten Luther:  Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 2, 88 ff (translation used: Luthers Works, Amercan Edition vol. 42, p. 30)

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de Engelstalige versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) the email address to: info@martinluther-quotes.com
Or, they can use the web-form located on the homepage of www.maartenluther.com There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

(…) 6 … Zijn het dan niet de rijken die u onderdrukken en u voor de rechter slepen? 7 Zijn zij het niet die de voortreffelijke naam die over u is uitgesproken, door het slijk halen? 8 Wanneer u echter het koninklijke gebod volbrengt dat de Schrift geeft: ‘Heb uw naaste lief als uzelf,’ dan handelt u juist. (Uit Jakobus 2)

Bron afbeelding:  SlidePlayer

Jakobus 2 6-7 Partiality a sin - Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s