Ander soort ‘rolmodel’ voor Maria?

(…) “Maria als krachtige vrouw (1), staand in een traditie van vrouwen die mannen niet meer echt nodig hebben: dat is een beeld dat de kerk niet altijd met evenveel genoegen heeft hooggehouden. (…) Westerse kerken hebben haar veel meer getemd: Maria is vooral een gezeglijke girl next door.

Ik kwam een prachtige middeleeuwse afbeelding tegen van Maria die de duivel ferm voortsleept. Nee, dat is geen gedwee, passief vrouwtje, maar echt een krachtige vrouw. Dan is ze de ‘tweede Eva’ die de demonen bedwingt. En dus ook een ander soort rolmodel dan Maria voor velen geweest is.”

De apostel Paulus: (…) 19 U, die zo verstandig bent, verdraagt dwazen toch met het grootste gemak. 20 Tenslotte verdraagt u het ook dat men u tiranniseert, uitzuigt, onderwerpt, zich boven u verheft en u beledigt. 21 Nu, ik moet u tot mijn schande bekennen dat wij daarvoor te zwak zijn geweest. Als anderen over zichzelf durven op te scheppen, durf ik het ook. Ik ben toch maar een dwaas. (…) 23 Zijn zij dienaren van ​Christus? Ik ben zo gek dat ik durf te zeggen: ik nog meer. Ik heb harder gezwoegd, heb vaker gevangengezeten, heb veel meer lijfstraffen ondergaan, ben vaker in doodsgevaar geweest. (Uit 2 Korintiërs 11)

Jezus woorden: (…) 32 Er zat een groot aantal mensen om hem heen, en die zeiden tegen hem: ‘Uw moeder en uw broers staan buiten en zoeken u.’ 33 Hij antwoordde: ‘Wie zijn mijn moeder en mijn broers?’ 34 Hij keek de mensen aan die in een kring om hem heen zaten en zei: ‘Jullie zijn mijn moeder en mijn broers. 35 Want iedereen die de wil van God doet, die is mijn broer en zuster en moeder.’ (Uit Marcus 3)

(1) Gezegende vrouw ‘Maria staat in een bijbelse lijn van gevaarlijke vrouwen’, vindt Janneke Stegeman. ‘De traditie heeft haar veel te lief en te veilig gemaakt.’

Bron tekst: Trouw/De Verdieping (via Blendle) – “Gevaarlijke, krachtige Maria” door Wolter Huttinga

Bron afbeelding: Bible Bites 4 Teens

Markus 3 35 - Ieder die de wil van God doet - Image Gallery

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Israël, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s