‘Het onze Vader uitgelegd voor de eenvoudigen’ , 1519 (11)

(…) 7 Wie denkt u dat u bent? Bezit u ook maar iets dat u niet geschonken is? Alles is u geschonken, dus waarom doet u dan alsof u het zelf verworven hebt? (Uit 1 Korintiërs 4)

De eerste bede: Uw Naam worde geheiligd

Over de slechtste en schadelijkste mensen onder de christenen (II)

(…) “Vandaag is de wereld vol met deze verderfelijke, onbeschaamde, gemene en goddeloze geesten die Gods naam meer schade toebrengen met hun respectabele levens dan alle anderen met hun slechte levens doen.

Degenen die beter zouden zijn dan andere mensen, zoals de toneelspeler (1) in het evangelie (zie: Lukas 18 : 11). Ik noem ze arrogante heiligen en de martelaren van de duivel. Blind voor of verblind door hun eigen kwaad en zondigheid, minachten zij de zondaars en de onrechtvaardigen en willen niets met hen te maken hebben, opdat de mensen niet zullen zeggen: “Heeft hij met zulke mensen omgang? Ik meende toch echt dat hij een veel wijzer en vromer mens was.”

Ze begrijpen niet dat God hen meer genade heeft gegeven dan anderen, zodat ze anderen met deze genade kunnen dienen, en dat ze daarin moeten toenemen ook in dat delen met anderen. Dat wil zeggen, ze moesten voor anderen bidden, hen steunen, raad geven en anderen helpen op een manier zoals God met hen gedaan heeft. God veroordeelde hen per slot van rekening toch ook niet door hen te minachten, maar Hij gaf hen deze genade als een volkomen onverdiend geschenk. Ze gaan echter gewoon hun eigen gang en voorkomen niet alleen dat deze genade vruchten draagt, maar gebruiken deze zelfs om degenen te vervolgen die ze er juist mee moeten helpen.

Dit zijn degenen die de Schrift perversos noemt. In Psalm 18 [vers 26] lezen we: ‘Cum perverso perveteris’ [‘tegenover de verkeerde (‘sluwe’, NBV)  toont gij U verkeerd’]. Bovendien, wanneer deze mensen horen dat God alleen naam en eer waardig is, dan verrichten ze een vrome daad en misleiden zichzelf nog meer met hun hypocrisie, zeggende dat ze in alles wat ze doen alleen maar streven naar Gods eer, bewerende en zo nodig zelfs zwerende dat ze het allemaal heus niet doen om daarmee hun eigen eer te zoeken. Zo grondig en diepgaand, ja, zelfs geestelijk, verdorven zijn deze mensen! “

Maarten Luther: Dr. Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 2, 90, 9-28 (translation used: Luthers Works, American Edition vol. 42, p. 30/31)

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de Engelstalige versie.

(1) Of huichelaar. Veel mensen weten uitstekend hun “vrome rol” te spelen in de omgeving waarin zij opgegroeid zijn of waar de eigen belangen op de een of andere manier (vanwege een kerkelijke/gemeentelijke functie bijvoorbeeld) daarmee nogal gediend zijn en/of nog gediend zullen worden.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) the email address to: info@martinluther-quotes.com
Or, you can use the web-form located on the homepage of the website www.maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

(…) 23 Leg uw last op de HEER en hij zal u steunen, nooit zal hij dulden dat een rechtvaardige ten val komt. (Uit Psalm 55)

Zie eventueel ook nog: Over de slechtste en schadelijkste mensen onder de christenen (I)

Bron afbeelding:  Biblia.com – Verse Of The Day

Psalm 55 23 - Cast your burden - Bibliacom - VerseOfTheDay

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Israël. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s