Absalom ‘de casanova van de familie’?

Ik ga liggen, val in slaap en wordt wakker – de HEER beschermt mij.
(Uit Psalm 3 vers 6)

Geciteerd 1: Absalom is de casanova van de familie, de knappe jongen waar alle meisjes op vallen, de publiekslieveling. Met vleiende woorden steelt hij de harten van zijn volksgenoten en ontketent zo stap voor stap een paleisrevolutie. (…) Het is ongelooflijk en de wereld op zijn kop, maar het komt zo ver dat David moet vluchten. Voor het oog van de natie speelt zich een afschuwelijk familiedrama af. (…) David brengt zijn nood bij de Heere. (…) David is stil geworden. Hoe lang die stilte heeft geduurd weten we niet, misschien wel uren, dagen of zelfs weken. Maar in die stilte heeft hij geleerd en ervaren dat de daadwerkelijke oplossing van de andere kant komt. Hij belijdt: „Doch Gij, Heere, zijt een Schild voor mij, mijn Eer; en Die mijn hoofd opheft.” David brengt zijn crisis bij de Heere.

Geciteerd 2: Wij hebben ook allerlei crises. (…) Laten we ze bij de Heere brengen, maar daarna in de ”sela-modus”, daarna stil worden, daarna de Heere aan het werk laten. Dat is wat David doet en het is heilzaam. Hij belijdt: „Ik riep met mijn stem tot de Heere, en Hij verhoorde mij van de berg Zijner heiligheid.”

Opgemerkt 1: ‘Een casanova waar alle meisjes op vallen’. Zelf kan ik dat beslist niet uit de verhalen afleiden (2 Samuël 13-20). Absalom wil contact maken met en de sympathie winnen van het volk. Geen bohemien dus, die populair wil zijn bij de meisjes en met hen graag feest viert in of buiten het paleis. (zie hierbij ook 2 Samuel 18 vers 18)

Opgemerkt 2: En kreeg David bij deze paleisopstand nog gelegenheid om ‘uren, dagen of zelfs weken’ stil te zijn voor God? Ook dat kunnen we beslist niet uit de verhalen in 2 Samuël afleiden. Psalm 3 kan heel best pas (jaren) later gedicht zijn…

Opgemerkt 3: Wat we lezen in Psalm 3 (de verzen 5-6), dat geeft m.i. meer reden om te geloven dat David ondanks alles wat er om hem heen gebeurde, toch ook tot rust kon komen en zelfs ook nog een goede nachtrust hebben in tijden van moeite en strijd. Hij zat overdag niet stil, maar ’s nachts liep hij niet piekerend te banjeren door zijn legerslaaptent. (zie o.a. 2 Samuel 18 de verzen 1-5). Deze Psalm zal hij wel in later dagen gedicht hebben en/of later aan die situatie/omstandigheden zijn ‘toegedicht’.

Opgemerkt slot: Absalom had als koningszoon ook heel wat meegemaakt van de zonden en tekortkomingen (bijvoorbeeld bij de rechtspraak aan het hof) van zijn vader David en andere – meer of minder belangrijke – mensen aan het hof. Misschien was de harem van zijn vader (net als voor Achitofel?) hem daarom te meer een doorn in het oog.* Was dat nu een voorbeeldig koning van het Godsvolk?

* Het lijkt me niet onwaarschijnlijk dat een meerderheid van predikanten van reformatorische en gereformeerde kerken in die tijd de kant van Absalom gekozen zouden hebben. Zeker na het overspel met Batseba en die moord op Uria; en dan ook nog die harem die hij zich (ook na alles wat er gebeurd was) meende te kunnen permitteren als koning van Israël.

Vraag: Wat hadden Absalom en Achitofel zullen doen? Zie de twee blogs hieronder.
Ruimhartig of volmaakt?’ (I) en (II)

Bron citaat: RD kerk & religie – ‘Meditatie: Crisis’ – door Ds. S. Griffioen, Eemdijk

Bron afbeelding: eBay (Christian Wall Art)

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s