Ruimhartig of volmaakt? (I)

Indien iemand gezondigd heeft, wij hebben een voorspraak bij de Vader,
Jezus Christus, de Rechtvaardige.’ (Uit 1 Johannes 2 vers 1)

Geciteerd: Als je vraagt: ‘Hoe kan ik met zekerheid weten dat al mijn werken God behagen, omdat ik soms toch struikel, teveel praat, eet, drink, slaap of op een andere manier buiten mijn boekje ga en dagelijks allerlei kwaad doe dat ik onmogelijk kan voorkomen.’, dan antwoord ik: ‘Deze vraag laat zien, dat je het geloof nog steeds ziet als een ander [bijkomstig] werk en het geloof niet bóven alle werken stelt.’
Want juist daarom is het geloof het hoogste werk, omdat het standhoudt en al je dagelijkse zonden teniet doet. En wel dáárdoor dat het geloof niet twijfelt, dat God je zó gunstig gezind is, dat Hij je dagelijkse struikelingen en gebreken door de vingers ziet. Ja, als er zelfs ook een dodelijke val zou plaatsvinden – wat weliswaar hen, die in geloof en godsvertrouwen leven, zelden of nooit overkomt – dan staat toch het geloof weer op en twijfelt er niet aan of de zonde is al weggenomen. Zoals Johannes zegt: ‘Dit schrijf ik u, lieve kinderen, opdat u niet zondigt, als echter iemand toch valt, dan hebben wij een Voorspraak bij God, namelijk Jezus Christus, Die een Verzoening is voor al onze zonden’ (vgl Johannes 2 vers 11 vv).
En in Spreuken: ‘De rechtvaardige kan zeven keer vallen, maar staat even vaak weer op’ (vgl. Spreuken 24 vers 16). Ja, dit vertrouwen en geloof moéten wel zo groot en zo sterk zijn, omdat de mens weet dat zijn hele leven en al zijn werken enkel en alleen doemwaardige zonden zijn voor Gods gericht.

Wie is een God als U, Die schuld vergeeft en aan de zonde voorbijgaat? U blijft niet woedend op wie er van Uw volk nog over zijn; liever toont U hen Uw trouw. Opnieuw zult U zich over ons ontfermen en al onze zonden teniet doen.
Onze zonden werpt u in de diepte van de zee. U bewijst Jakob Uw trouw en Abraham Uw goedheid, zoals U gezworen hebt aan onze voorouders, in de dagen van weleer.
‘ (Uit Micha 7 de verzen 18-20)

Zie ook: Ruimhartig of volmaakt? (II)

Bron citaat: ‘Vrees niet, geloof alleen – dagboek voor het geloof’ – Citaat/meditatie van 23 juli – Dagboek samengesteld en vertaald door H.C. van Woerden, sr. – Den Hertog B.V., Houten.

Bron afbeelding: SlidePlayer

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s