Over ‘grondregel voor ons bidden’ gesproken

Laten zij hem dankoffers brengen, juichend zijn daden bezingen.’
(Psalm 107 vers 22)

Geciteerd: Welke grondregel: „Er zijn er meerdere, maar deze is de belangrijkste: dat we altijd gericht moeten zijn op de eer van God…

Opgemerkt: Anders dan bij Calvijn en zoals in de Westminster confessie zullen we juist niet de eer van God zo centraal stellen in het kerkelijk leven. Maarten Luther zei het zo: ‘De ere Gods is dat we Zijn weldaden aannemen’. Dan gaat het in de eerste plaats om ons geloofsvertrouwen en om onze dankbaarheid. (1)
Vergelijk het eens met een gezin waar ouders eer willen ontvangen door de prestaties van hun kinderen of waar opleiders kinderen voorhouden dat ze hun ouders hebben te eren door vooral goed (maximaal) te presteren. Of dat nu op het gebied van sport of van onderwijs is of nog iets anders, dat maakt niet uit. Zulke ouders en opleiders zullen hun/de kinderen steeds weer aansporen om het beste uit zichzelf te halen. En kinderen die minder of helemaal niet goed presteren, die krijgen als vanzelf minder aandacht. Eén van onze kinderen had zelfs een vriend die thuis – itt tot een broer en zus – helemaal niet meer hartelijk welkom was, omdat z’n ouders hem maar laaggeschoold (kraanmachinist) en teveel een buitenbeentje vonden (fanatiek visser), waarvoor ze zich schaamden.
Maar in gezinnen waar kinderen in alle vrijheid mogen opgroeien en zich ontwikkelen, omdat de liefhebbende ouders niets liever willen zien dan dat hun kinderen zich naar hun eigen aard en talenten en op een eigen tempo zullen ontwikkelen, daar geeft de liefde werkelijk de toon aan, en daar mogen ze dankbare kinderen verwachten…
Zo zal het ook zijn in de gemeente van Jezus Christus. Daar worden we niet afgerekend op onze prestaties, op welke manier dat ook ingevuld wordt in gemeenten/kerken, maar daar ontmoeten we elkaar als geliefde en dankbare kinderen van God, die elke dag weer dankbaar mogen leven van het Woord van God en van de gaven die de heilige Geest ieder naar Zijn wil toebedeelt (of juist onthoudt).

(1) Zie bijv. Lukas 7 de verzen 36-50: ‘De liefde van een zondares’.

Leestips: Psalm 50 en 111 (Verbondspsalmen bij uitstek), 1 Korintiërs 12 en 13 en Romeinen 12.

Zie ook deze (voorgaande) blog en/of de blog ‘Hij Zelf zorgt voor u

Breng God een dankoffer en doe wat je de Allerhoogste belooft.
Roep Mij te hulp in tijden van nood, Ik zal je redden en je zult Mij eren.

(Uit Psalm 50 de verzen 14-15)

Bron afbeelding: Logos Trading Post

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s