‘Hijzelf zorgt voor u!’

Veertien vertroostingen (nr. 5)

Voor ‘de werkers’ die vermoeid en belast zijn – door Maarten Luther,
Augustijner monnik te Wittenberg (1520)

Over het kwaad van het verleden of het kwaad dat we inmiddels achter ons gelaten hebben.

Geciteerd: De zoete genade van God de Vader schijnt helderder in deze overdenking dan in de andere en kan ons in elke nood troosten. Nooit voelt een mens de hand van God dichter op hem of haar dan wanneer de jaren van het vroegere leven herinnerd worden. Augustinus zegt: “Als iemand de keuze kreeg tussen sterven en zijn of haar vorige leven opnieuw leven, dat we dan zeker voor de dood zouden kiezen, gedachtig de grote gevaren en het kwaad waaraan men ternauwernood ontsnapte.” Wanneer je hier goed over nadenkt, dan besef je dat dit woord zeer waar is.

Terugblikkend kan een mens overdenken en beseffen hoe vaak men veel dingen deed en leed zonder inspanning of zorg van zichzelf uit, ja, zelfs zonder of tegen de eigen wil in. Men gaf er weinig aandacht aan voordat ze plaatsvonden of terwijl ze al aan de gang waren, en pas nadat alles voorbij was, kon men niet anders dan met verbazing de kreet slaken: “hoe hebben deze dingen mij toch kunnen overkomen, terwijl ik er geen bemoeienis mee had en aan heel iets anders mijn aandacht gaf.”

Dit horen we ook in het gezegde: “De mens wikt, God beschikt” (Prediker 16 vers 9). Dat wil zeggen dat God de zaken omkeert en heel iets anders laat gebeuren dan wij mensen hadden bedacht en gepland. Vanwege deze realiteit van het leven is het onmogelijk om te ontkennen dat ons leven en werk onder de leiding staan, niet van onze eigen voorzienigheid en zorg, maar onder de wonderbaarlijke kracht, wijsheid en goedheid van God. Hierdoor beseffen we hoe vaak God bij ons was toen we dat noch zagen, noch voelden, en hoe waar het is wat Petrus ons gezegd heeft: “Hijzelf zorgt voor u” (1 Petrus 5 vers 7).

Daarom, zelfs als er geen boeken of preken waren, zouden onze eigen levens, die door zoveel kwaad en gevaar heen geleid werden, indien nader beschouwd, ons overvloedig tonen de altijd aanwezige en meest tedere goedheid van God, Die ver boven onze gedachten en gevoelens, ons droeg in Zijn boezem. Zoals Mozes zegt in Deuteronomium 32 vers 10: “De HERE omringde hen, Hij onderwees hen, Hij beschermde hen als Zijn oogappel.

Maarten Luther: Tessaradecas Consolatoria Pro Laborantibus et Onantis (Weimarer Ausgabe) WA 6, (99) 104-134. (Gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, Vol. 42, blz. 117 FF)

NB. Dit is een vertaling van de Engelse versie van dit Luthercitaat.

Bron citaat: Als u de Engelstalige Luther-citaten naar familie of vrienden wilt laten sturen, kunt u (met hun toestemming) het e-mailadres verzenden naar: info@martinluther-quotes.nl
Abonneren en afmelden van de wekelijkse citaten via dit e-mailadres of op http://www.maartenluther.com Deze e-mails zijn gratis en er wordt niet gevraagd om donaties.

Vernedert u dan onder de machtige hand van God, opdat Hij u verhoge op Zijn tijd.
Werpt al uw bekommernis op Hem, want Hij zorgt voor u.
(Uit 1 Petrus 5 vers 6-7)

Bron afbeelding: Pinterest – Pin on Faith and Inspiration

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s