Het boek waarop de wereld wachtte?

Het Woord was in de wereld, de wereld is door Hem ontstaan en toch kende de wereld Hem niet. Hij kwam tot het Zijne, maar de Zijnen* hebben Hem niet aangenomen…’ (Uit Johannes 1 de verzen 10-11)
* Gods eigen volk en de toenmalige theologen onder hen.

Geciteerd: Het loopt niet goed in Worms. De rijksdag brengt geen begrip voor Luthers standpunten, integendeel: de keizer verklaart hem* tot vogelvrije ketter. Dat brengt Luther in levensgevaar. Vrienden zetten een ontvoering in scène tijdens de terugreis vanuit Worms naar zijn woonplaats Wittenberg, en brengen hem op kasteel de Wartburg nabij Eisenach. Daar zal hij incognito een klein jaar wonen.
* De keizer nam aan dat één man tegenover zoveel geleerdheid en geleerden van de kerk het gelijk (van Gods Woord) niet aan zijn kant kon hebben.

Opgemerkt: Wat we altijd weer kunnen ontdekken in de kerkgeschiedenis dat is dat ‘het koninkrijk van de hemel door geweld wordt bedreigd en dat sommigen er zelfs met geweld beslag op willen leggen’ (vgl. Matteüs 11 vers 12). Dat kwam wel heel duidelijk aan het licht op de rijksdag te Worms. Maar het is helaas altijd en overal nog eerder regel dan uitzondering. Zowel binnen de kerken als in de wereld. Zelfs binnen onze huidige gereformeerde kerken is het volop aanwezig en te zien wanneer onze ogen daarvoor geopend worden. We kunnen zelfs stellen dat met zo’n boek als ‘De Institutie’ van Calvijn heel kort na de Reformatie er al weer een ‘geweldig menselijk boek’ aan de mensen in de gereformeerde kerken in handen gegeven was om ‘met (menselijk) geweld beslag te leggen’ op de gewetens van de mensen. (1) Dat is niet de bedoeling van Calvijn geweest, al toont de verbranding van de ketter Servet, dat hij en de mensen om hem heen (die Servet moesten berechten en een vonnis uitspreken) er niet helemaal vrij van waren. En veel toenmalige en latere volgelingen waren er ook niet vrij van. Dat toont o.a. het leven van een Petrus Datheen. (1)

(1) Zie ook: ‘Apostolische wijsheid en geduld’ versus ‘dwepers en drijvers’… (V)’

Bron citaat: RD Kerk 7 religie – ‘Lutherbijbel 500 jaar: het boek waarop de wereld wachtte’ – Geerten Moerkerken

Bron afbeelding: Pinterest (Pin on Torah)

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s