Geloof en goede werken…

En weest daders van het Woord en niet alleen hoorders…’
(Uit Jakobus 1 vers 22)

Geciteerd 1: Nu (in een later geschrift) presenteert Luther Jacobus als een evangelische prediker, die christenen aanzet waarachtig te zijn en het Evangelie te preken. Zij moeten erop vertrouwen dat het Woord zelf goede werken zal voortbrengen. Waar het geloof werkzaam is, zijn er geen werken van de Wet, maar alleen vruchten van het geloof. Zowel geloof als werken moeten een product zijn van het Woord en de krachtige werking van Gods Geest.

Geciteerd 2: Pas ervoor op dat u van Christus geen Mozes maakt, of van het Evangelie geen wet- of leerboek, zoals dat tot nu toe gebeurd is. (…) Als echter Christus, en ook Petrus en Paulus, in de evangeliën veel geboden en leringen geven en de wet verklaren, moet u die waarderen als alle andere liefdewerken en weldaden van Christus.

Geciteerd 3: Waar het geloof is, kan het zich niet stilhouden, het komt tevoorschijn en breekt uit in goede werken, het belijdt en leert dit Evangelie voor de mensen en waagt er het leven voor. Alles wat de mens nu leeft en doet, is gericht op het nut van zijn naaste. Hij wil niet alleen een middel zijn om zijn naaste tot deze genade te brengen, maar hij/zij helpt deze ook met lichaam, goed en eer. Want zoals hij/zij ziet dat Christus voor hém/háár gedaan heeft, zo volgt hij/zij nu ook zelf het voorbeeld van Christus. Dát bedoelt dus Christus, als uiteindelijk blijkt dat Hij geen ander gebod gegeven heeft dan de liefde (vgl. Romeinen 13 vers 10).
Dááraan kan men zien wie Zijn discipelen en rechtschapen gelovigen zijn. Want waar de liefde niet in praktijk gebracht wordt, daar is het geloof niet goed. Daar heeft het Evangelie nog geen vat en wordt Christus niet op de juiste manier gekend. Zie voor uzelf toe, onderzoek zó de boeken het Nieuwe Testament, dat u ze op deze manier weet te lezen.

Zie ook: ‘Vrucht van geloof blijft niet onopgemerkt…‘ en ‘Christus’ gemeente worst voorhouden…’

Bron citaat 1: hermanherbers-nl – ‘Simon Pauli en de Brief van Jacobus’
Bron citaat 2-3: Boek – ‘Maarten Luther – Mijn enige troost – 365 dagen met de Heidelbergse Catechismus’* – Samengesteld en vertaald door H.C. van Woerden – 2015 Den Hertog BV, Houten.
* Zondag 32 (Zondag) – Voorwoord in DB bij het Nieuwe Testament – Das Neue Testament. Vorrede 1546, vgl WADB 6,9,3-11,6

Dit is Zijn gebod: dat wij geloven in de naam van Zijn Zoon Jezus Christus
en elkaar liefhebben.‘ (Uit Johannes 3 vers 23)

Bron afbeelding: dailyverse.knowing-jesus-com

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s