‘Niets is zo machtig als een vraag’…

Ik zal jullie ook een vraag stellen: Doopte Johannes in opdracht van de hemel
of van mensen?
‘ (Lucas 20 vers 4). *

Geciteerd 1: Na afloop van een lezing door de Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar Paul Krugman stelde Hickels partner een pertinente vraag. En, schrijft Hickel (1), ‘niets is zo machtig als een vraag’.

Geciteerd 2: Ik (Hickel) was het eens met ongeveer alles wat Krugman zei. Maar toen we weer naar huis liepen, vroeg mijn vriendin: ‘Waarom moeten de Verenigde Staten zo nodig groeien? Ze hebben ongeveer het hoogste bbp van de wereld, terwijl ze op sociale indicatoren minder goed scoren dan andere landen.’ Haar vraag verraste me, zo had ik er nog nooit over nagedacht. Dus ik antwoordde met de gebruikelijke platitudes: ‘Groei is noodzakelijk voor stabiliteit, inkomen en welzijn.’

Geciteerd 3: Intussen denk ik er helemaal anders over: ik aanvaard de aanname van groei niet meer. Het blijft wel een sterk woord: groei. Kinderen groeien, planten groeien, natuurlijk zijn we allemaal voor meer groei. Het lijkt vanzelfsprekend dat we ook verlangen dat onze economie groeit. Maar we vergeten onszelf af te vragen: wat betekent het nu werkelijk? We veronderstellen dat het om de toename van de goede dingen in ons leven gaat, maar het wrange is: in werkelijkheid maakt het ons leven níét beter. Ik bedoel: met een hoger bbp produceren we wel meer koopwaar en diensten, maar het levert niet noodzakelijk sociale winst op. Sociale winst is: een meer gelijke verdeling van het inkomen, toegang tot publieke dienstverlening zoals onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting. Dat is een verbetering van ons leven.

Opgemerkt: Hoe zit dat met het werken aan de groei in aantal en werken aan de geestelijke groei van een Christelijke gemeente? (2) De Farizeeën en Schriftgeleerden meenden dat zij bij uitstek geschikt waren om het (ware) Godsvolk te doen groeien in beide opzichten. Ze hadden leerscholen gesticht om geschikt bevonden volksgenoten ook tot die taak te verheffen en in de synagogen probeerden ze het gewone volk te verheffen tot ‘ware kinderen van Abraham’. En ze reisden ‘stad en land’ af om een bekeerling te maken…

Waarom heeft Jezus Zich niet bij hen aangesloten, zodat ze gezamenlijk konden optrekken? Of: Waarom schreef Hij niet Zelf een leerboek, opende Hij niet Zelf een leerschool, maar leerde Hij wel in hún (?) tempel en synagogen? En waarom liet Hij zijn discipelen zonder program achter en gaf Hij hen zelfs niet een gedegen Pinksterpreek mee om mee te beginnen op die eerste Pinksterdag in Jeruzalem? Zelfs een theoloog als Calvijn zou zijn leerlingen/volgelingen niet zó ‘het bos in’ hebben willen sturen! Was het omdat Jezus vol was van de heilige Geest en al het werk dat Hij mocht doen en later Zijn discipelen zou laten doen voluit aan de heilige Geest en het beschikbare Woord van God (het OT) toevertrouwde? De vraag stellen is ‘m (Bijbels) beantwoorden!

*Ze overlegden met elkaar: Als we antwoorden: “Van de hemel”, dan zal Hij antwoorden: Waarom hebt u hem dan niet geloofd? Maar, als we antwoorden: “Van mensen”, dan zal het volk ons willen stenigen, omdat iedereen ervan overtuigd is dat Johannes een profeet was.” Dus antwoordden ze dat ze het niet wisten. Daarop antwoordde Jezus: Dan zeg ik u ook niet krachtens welke bevoegdheid ik die dingen doe.‘ (Uit Lukas 20 de uit de verzen 1-8 de verzen 6-8)

Leestip: Lukas 20 de verzen 27-40 dat eindigt met de woorden: En niemand durfde Hem nog een vraag te stellen.
Zie ook: ‘Oh, dat elite-denken dat in ons allen zit…

(1) Jason Hickel (38) is zo’n type dat over de hele wereld thuis is. Hij is geboren en opgegroeid in Swaziland (nu Eswatini), heeft gestudeerd aan Amerikaanse universiteiten en gewerkt in India, en doceert aan The London School of Economics. Het Londense instituut is ook het beginpunt van zijn recente boek ‘Minder is meer’.
(2) Zorgt dát (soort) streven naar groei in en van een gemeente (zowel in aantal als geestelijk) ook niet voor ongelijkheid en zelfverheffing – onderling en naar andere kerken/gemeenten?! Het is helemaal niet moeilijk om daar vroegere en huidige voorbeelden van te geven!

Bron citaat: HUMO (via Blendle) – ‘We denken dat economische groei ons leven beter maakt, maar die vergroot de ongelijkheid en maakt ons ziek‘ – door Jason Hickel

Bron afbeelding: BibleWordings-com

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s