‘Maria in huis halen’…

Gabriël ging haar huis binnen en zei: “Gegroet Maria,
je bent begenadigd, de Heer is met je.
(Uit Lukas 1 vers 28)

Geciteerd 1:De discipel Johannes nam de moeder van Jezus sinds Zijn sterven in huis. Nu lijkt het alsof Maria bij protestanten niet binnen mag komen. Dat is een slechte zaak,” zegt de Friese dorpsdominee Herman F. de Vries.

Opgemerkt: Artikel niet gelezen: Maar, wat mag ‘Maria in huis halen’ dan wel betekenen? Een icoon of schilderij aan de wand in huis en in ons gemeente/kerkgebouw? En dan zo nu en dan wat devotie daarbij?

Mijn grootvader schreef in zijn boek Eva’s dochters (1923) in het tweede hoofdstuk: Het “zaad van de vrouw” zou verlossen. Een moeder(!) zal in geloof neerzien op haar spartelende-kindje-op-schoot, dat haar Zaligmaker is. Maar geen vader zal met rechtmatige trots daarbij staan in het besef dat hij de wereld verlost heeft door de generatie van die zoon. En die moeder – die gezegende onder de vrouwen – is niet de mooiste, de sterkste, de rijkste. Niets van de groot(s)heid van de wereld is aan haar en van haar af te zien. Maar zij is de begenadigde, zij heeft genade bij God gevonden. (1) Die genade die de trotse evolutie-mens – het ‘Kaïn-nageslacht’ – verwierp. Die genade waaraan de hoogmoedige kinderen van Abraham geen behoefte hadden. Die genade die mensen boetvaardig en nederig van hart maakt om die genade ook dagelijks weer te willen en kunnen ontvangen.

(1) Opgemerkt AJ: Er werd dus niets in of bij Maria gevonden, maar er werd iets in God ‘gevonden’ dat Maria begenadigde en haar de kracht en het geloof gaf dat nodig was.

Vervolg citeren uit ‘Eva’s dochters’: Als u wilt zien HOE God wonderen doet? Lees dan weer eens eenvoudig, zoals Lukas ons vertelt wat er gebeurd is. Realiseer u een ogenblik dat simpele gebeuren…
En als men u dan eens vraagt: weet u wie de grootste vrouw (2) van de wereld moet zijn geweest? Dan hoeft u niet rooms te zijn om zonder te bedenken te antwoorden: Maria, de begenadigde.

(2) Opgemerkt AJ: Toch zullen we hierbij ook denken aan Jezus woorden over Johannes de Doper, die Hij als grootste onder de profeten aanwees, omdat hij Jezus had mogen aankondigen, aanwijzen en dopen: Maar de kleinste in het koninkrijk van God is groter dan hij. (zie Lukas 7 de verzen 24-30)

Bron citaat: CIP-nl – ‘Laten we meer aandacht aan de moeder van Jezus geven‘ – FB-Post

Bron afbeelding: Pinterest (Pin on my Saviour)

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s