Niemand zal ze uit Mijn hand roven…

De Heer is mijn Herder, mij ontbreekt niets.*
(Psalm 23 : 1)

Van dr. Maarten Luther (1536)
Op een avond na gebed aan de eettafel uiteengezet.

Psalm 23 (9)

Geciteerd:Mij ontbreekt niets‘ – Maar als je de stem van de Herder negeert en je laat leiden door wat je ogen zien en de oude Adam zich laat voelen, dan verlies je het geloof en het vertrouwen dat je als schaap van Zijn kudde toch altijd weer dient te hebben in Hem als uw Herder. Dan komt deze en dan weer die gedachte in je op, zodat je er niet gerust op kunt zijn, zodat je met en over jezelf aan het argumenteren en lamenteren bent en zegt: ‘Als de Heer mijn Herder is, waarom legt Hij mij dit dan op, dat de wereld mij zo wreed kwelt en vervolgt en dat toch buiten mijn schuld? Ik verkeer te midden van wolven, ik ben zelfs niet zeker van mijn leven; terwijl ik geen herder zie die me beschermt. En ook: “Waarom staat Hij toe dat de duivel mij zo pijnigt met angst en twijfel? Bovendien vind ik mezelf nogal ongeschikt, zwak, ongeduldig, nog steeds beladen met vele zonden. Ik voel geen zekerheid maar alleen twijfel, geen troost maar alleen angst en beven vanwege Gods toorn. Wanneer dan zal Hij (eindelijk) eens beginnen met mij te laten blijken dat Hij (ook) mijn Herder is? “

Zulke gedachtenspinsels en vele andere zullen je overvallen en plagen wanneer je geen acht slaat op Zijn stem en Woord (en Sacrament, zie slotregels – AJ). Maar als je je eraan vasthoudt, zal je niet in de verleiding komen door het kwaad van de duivel, de ongenade en woede van de wereld, noch door je eigen zwakheid en onwaardigheid. Je zult niet van de wijs raken maar vrijuit (durven) zeggen: “Laat de duivel, de wereld of mijn eigen geweten mij zo gewelddadig mogelijk weerstaan – Ik zal mezelf daarom en daardoor niet ten dode toe laten bedroeven. Het moet en het zal nu eenmaal zo zijn, dat wie een schaap van de Heer is, ook zeker zal worden aangevallen door de wolven.

Of ze mij nu opjagen en naar de strot vliegen, het zal mijn troost zijn dat mijn Herder Zijn leven voor mij heeft gegeven. Bovendien heeft Hij een lieve, vriendelijke stem, waarmee Hij mij troost en zegt dat ik nooit zal omkomen, noch zal iemand mij uit Zijn hand roven; Ik bezit reeds het eeuwige leven (Johannes 10 : 28*). En Hij zal deze belofte houden, wat er ook met mij gebeurt.
* Zie ook Johannes 5 : 24-24, 6 : 32-40, 47-51, 58-59)

Als er bij mij vanwege mijn zwakheid een zonde of ander gebrek nog weer wordt aangetroffen en valt aan te wijzen, zal Hij mij daarom niet afwijzen. Want Hij is een vriendelijke Herder, die waakt over de zwakke schapen, hun wonden verbindt en ze geneest. En om mij des te zekerder te doen zijn en opdat ik niet zal twijfelen, schonk en schenkt Hij mij als teken (en zegel) Zijn heilige Sacramenten.’

Maarten Luther: Dr.Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 51, S. 271 ff (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, vol. 12, p. 147 ev)

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Zie ook:  ‘Een trouw Herder…

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) their email address to: info@martinluther-quotes.com.
Or, you can use the web-form on the homepage of the website maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

Bron afbeelding:  DailyVerses-net

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s