Een trouwe Herder…

De Heer is mijn Herder, mij ontbreekt niets.*
(Psalm 23 : 1)

Van dr. Maarten Luther (1536)
Op een avond na gebed aan de eettafel uiteengezet.

Psalm 23 (7)

(…) Mij ontbreekt niets – Zo spreekt de profeet in het algemeen over de verschillende soorten lichamelijke en geestelijke zegeningen die we ontvangen door het ambt van de Woordverkondiging. Het is alsof hij wil zeggen: “Als de Heer mijn Herder is, natuurlijk zal het me dan aan niets ontbreken. Ik zal ontvangen vlees, drank, kleding, voedsel, bescherming, vrede en alles wat nodig is en die noodzakelijk zijn voor mijn dagelijks (voort)bestaan in dit aardse leven. Want ik heb een rijke Herder die mij geen gebrek laat lijden. “

Hij zal Zijn Woord zegenen

Hij spreekt echter met name over de geestelijke bezittingen en gaven die Gods Woord verschaft en zegt: “Omdat de Heer mij in Zijn kudde heeft opgenomen en mij weidt en voor mij zorgt, dat wil zeggen, omdat Hij mij rijkelijk Zijn heilig Woord heeft gegeven, zal Hij het mij aan niets laten ontbreken. Hij zal Zijn Woord zegenen zodat het effectief kan zijn en vrucht in mij voortbrengt. Hij zal me daarbij Zijn Geest schenken, Die me zal helpen en troosten in alle verleidingen en benauwdheden en Die ook mijn hart een vast en zeker vertrouwen schenkt (vast en zeker/verzekerd maakt – zie Romeinen 8 : 38-39).

Niet twijfelen

Mijn hart zal er daarom niet aan twijfelen dat ik een geliefd schaap van mijn Heer ben en dat Hij mijn trouwe Herder is. Hij zal me vriendelijk behandelen als een van Zijn arme, zwakke schapen. Hij zal mijn geloof versterken en mij andere geestelijke gaven geven; mij troosten in al mijn moeilijkheden; mij horen als ik Hem aanroep; ervoor zorgen dat de wolf, dat wil zeggen de duivel, mij geen kwaad kan doen; en mij uiteindelijk verlossen van alle tegenslag en kwaad.”

Dit is wat de psalmist in gedachten heeft als hij zegt: “Mij ontbreekt niets.

Maarten Luther: Dr.Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 51, S. 271 ev (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, vol. 12, p. 147 ev)

Zie ook:  De Goede Herder onmisbaar…

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) their email address to: info@martinluther-quotes.com.
Or, you can use the web-form on the homepage of the website maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

Bron afbeelding:  Knowing Jesus

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Huwelijk en gezin, Israël. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s