De Goede Herder onmisbaar…

De Heer is mijn Herder, mij ontbreekt niets.*
(Psalm 23 : 1)

Van dr. Maarten Luther (1536)
Op een avond na gebed aan de eettafel uiteengezet.

Psalm 23 (5)

(…) ‘De weide waar Christus Zijn schapen voedt, is ook het dierbare Evangelie, waardoor onze zielen worden gevoed en gesterkt, bewaard voor dwaling, getroost in alle verleidingen en verdriet, beschermd tegen de wanhoop en macht van de duivel, en ten slotte gered van alle behoeften en nood.

Maar Zijn schapen zijn niet allemaal even sterk; voor een deel zijn ze nog steeds verloren, her en der verspreid, gewond, ziek, jong en zwak. Hij wijst ze om die reden niet af, maar besteedt er eigenlijk meer aandacht aan en zorgt ook ijveriger voor ze dan voor anderen die – menen dat ze (AJ) – sterk en gezond zijn.

Zoals de profeet Ezechiël zegt in zijn vierendertigste hoofdstuk (Ezechiël 34 : 16): Hij zoekt de verlorenen, brengt de verdwaalde terug, verbindt de kreupelen, versterkt de zieken. En de jonge lammeren die net zijn geboren, zegt Jesaja (40 : 11), Hij zal in Zijn armen nemen en ze dragen zodat ze niet moe worden, en zal voorzichtig de dieren leiden die drachtig zijn of jongen zogen. (…)

Mijn vriend(en), als we werkelijk onszelf kunnen leiden en weiden, onszelf kunnen beschermen tegen dwaling, genade en vergeving van zonden ontvangen door onze eigen verdiensten, de duivel weerstaan en alle tegenslagen doorstaan, en ook zonde en dood overwinnen – dan moet de hele Schrift een leugen zijn omdat deze van ons getuigt dat we verloren, verstrooide, gewonde, zwakke en weerloze schapen zijn.

Dan hebben we ook geen Christus nodig als Herder die ons zou zoeken, bijeenbrengen en leiden, onze wonden verbinden, over ons waken en ons altijd weer beschermen tegen de duivel. Dan heeft Hij ook tevergeefs Zijn leven voor ons gegeven. Zolang we al deze dingen kunnen doen en verwerven door eigen kracht en vroomheid, hebben we de hulp van Christus helemaal niet nodig.”

Maarten Luther: Dr.Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 51, S. 271 ff (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, vol. 12, p. 147 ev)

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) their email address to: info@martinluther-quotes.com.
Or, you can use the web-form on the homepage of the website maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

Bron afbeelding:  Pinterest

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s