De duizend vrouwen van Salomo…

Onder duizend mensen heb ik één mens ontdekt, maar het was geen vrouw.
(Prediker 7 : 28)

Geciteerd 1: Een voorbeeld hiervan is Prediker 7 : 28: „onder duizend heb ik één mens ontdekt, maar een vrouw heb ik onder deze allen niet ontdekt” (NBG-51).
Hier staat nogal wat! Volgens Prediker moet je dus met een kaarsje zoeken naar wie echt mens is in de volle zin van het woord. Echte mensen zijn schaars, onder wel duizend vind je er maar één van, en dat is dan altijd een man (SV, HSV) en nooit een vrouw. Het laat zich raden welke reacties een dergelijke tekst oproept bij de Bijbellezer anno 2020.

Uw liefde was mij wonderlijker dan die van vrouwen.
(2 Samuel 1 : 26)

Zichzelf wegcijferende liefde

Geciteerd 2: Wat bedoelt David dan wanneer hij in zijn rouwklacht over Jonatan zegt: ‘Jouw liefde was mij dierbaar, meer dan die van vrouwen’? Die liefde van Jonatan voor David moet dus wel heel bijzonder zijn geweest, dat voelen we wel aan, anders zeg je zoiets niet. In de vorige vertaling stond in vers 26: ‘Uw liefde was mij wonderlijker dan die van vrouwen.
Waar David zich over verwonderde bij Jonatan was zijn zelfopoffering! Jonatan geeft zijn eigen leven op voor David. Niet letterlijk, maar Jonatan geeft zijn leven als troonopvolger op. Wat hij had kunnen krijgen, mag David hebben. En hij hoeft daar niets voor terug, en hij krijgt daar ook niets voor terug. Jonatan geeft. In zichzelf wegcijferende liefde.

Opgemerkt 1: Koning Salomo zal met zijn woorden in Prediker 7 : 27-29 niet bedoeld hebben dat hij als man van de statistiek geturfd heeft onder hoeveel mensen hij nu een keer een (echt) mens aantrof. Met die duizend zal wel een bepaalde volheid of volledigheid bedoeld zijn. De manier waarop Salomo vrouwen om zich heen verzamelde zal ook niet bijgedragen hebben aan het succes van zijn pogingen om ook onder vrouwen een mens te ontmoeten.
Bij de ontmoeting met koningin van Scheba lag ook al het eigen belang en eigen roem en eer er te dik bovenop om het tot een werkelijk gezamenlijke menselijke ontmoeting voor het aangezicht van Israëls levende God te laten komen.
Misschien ook wijst Salomo’s verlangen om een echt mens te ontmoeten ook uit boven ons mensen naar Die éne ware Mens.

Opgemerkt 2: Salomo’s aardse vader, koning David, heeft m.i. toch een wat andere/diepere relatie met een aantal van z’n vrouwen gehad dan dat we dat van koning Salomo kunnen lezen/vermoeden. Heel bijzonder is ook dat hij Batseba kon troosten (spreken tot haar hart) na alles wat er was voorgevallen en na de dood van haar eerste kindje. Want het was bijzondere genade van God voor David dat Batseba hem vergeven kon en zijn troostwoorden aanvaarden wilde als van een haar door God geschonken echtgenoot.
Maar misschien is David toch zijn leven lang het meest verwonderd geweest over de bijzondere vriendschap met en liefde van Jonathan, de zoon van koning Saul, bij wie hij het diepst soort (mede)menselijkheid had aangetroffen: ‘Niemand heeft groter liefde dan dat hij zijn leven inzet voor zijn vrienden.‘ (Johannes 15 : 13)

Jonathan als een voorbeeldige kroonprins

Opgemerkt 3: Jonathan heeft in David de door Israëls God gekozen en gezalfde nieuwe koning herkend en erkend en daarom als geboren troonopvolger vrijwillig afstand gedaan van zijn recht op het koningschap. En daarmee gaf (en geeft) hij ons allen een voorbeeld. Ook wij mensen hebben allen afstand te doen van het ons gegeven beheer en koningschap over deze aarde zoals daarover geschreven wordt in Psalm 8. We zijn het niet waard gebleken. In Psalm 2 wordt ons duidelijk voorgehouden dat wij mensen de van God gegeven en door God aangewezen en gezalfde Zoon zullen erkennen door ons aan Hem te onderwerpen. En dat behoort iedereen – geen volk uitgezonderd en ook de grootste machthebbers niet – zonder uitstel te doen.

Opgemerkt 4: De Zoon is ons in alles zo gelijk geworden dat zelfs ook Hij het Hem gegeven koningschap en de heerschappij over deze aarde niet voor Zichzelf wil en zal houden en daaraan vasthouden, want Paulus schrijft in 1 Korintiërs 15 vers 28: En wanneer alle dingen aan Hem onderworpen zijn, dan zal ook de Zoon Zelf Zich onderwerpen aan Hem Die alle dingen aan Hem onderworpen heeft, opdat God alles in allen zal zijn.

Bron citaat 1: RD Opinie – ‘Theologenblog: Is de Bijbel vrouwonvriendelijk?’ – door Eric Peels
Bron citaat 2:  rutgerheij-nl/preken – ‘Wat vriendschap is‘ – door Rutger Heij

Bron afbeelding:  BibleVerseImages-com

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis, Huwelijk en gezin. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s