Het Woord dat u verkondigd werd en wordt…

Ik heb Jezus toch open en duidelijk als de gekruisigde bekend gemaakt?
(Galaten 3 : 1b)

Geciteerd 1: Luther zelf vatte zijn boodschap zo samen: „Alleen het kruis is onze theologie!” De grondstructuur van Luthers denken ligt niet allereerst in de rechtvaardiging, maar in wat hij noemde: de theologie van het kruis. Daarmee gaf hij een van de belangrijkste bijdragen ooit aan de christelijke leer.*

Geciteerd 2: Veel gelovigen zijn nog niet zover gevorderd dat zij de angst voor de dood hebben overwonnen, erkent Luther. Christus heeft echter die angst op zich genomen, en daardoor „is onze angst voor de dood niet zo verwerpelijk dat wij erom worden verdoemd. Want anders zou het zuiver zonde zijn om niet te willen sterven en om bang voor de dood te zijn.”

Geciteerd 3: Mijn oproep is dat het kerkelijke jeugdwerk zich niet slechts richt op bijkomende zaken – op dogmatiek, op argumenten tegen het atheïsme, op schepping en evolutie, op de tien geboden of op de kerk als sociale club. Maar maak het kruis van Christus tot de kern. Dan aanvaard je dat veel jongeren dit dwaasheid en ergernis vinden (1 Korinthe 1 : 27). Zij hebben geen zin in lijden, kruis en dood; geen zin om de weg van Christus te gaan. Luther zegt dan: „Wie niet lijden wil, moet maar weggaan.” Maar andere jongeren zullen door de Heilige Geest worden gebracht tot geloof in de gekruisigde Christus.

* Opgemerkt AJ: Luther bevestigde daarmee alleen maar weer wat Gods Woord ons ‘van den beginne’ (vanaf Mozes en de profeten) al onderwijst. Luther moest zich door eeuwen theologenwerk en kerkelijke ‘dictaten’ terugworstelen naar de eenvoudige boodschap van Gods Woord. Onze Heer Jezus Christus sprak tot de Emmaüsgangers: ‘Hebt u dan zo weinig verstand en bent u zo traag van begrip dat u niet gelooft in alles wat de profeten gezegd hebben. Moest de Messias niet al dat lijden ondergaan om Zijn glorie binnen te gaan.‘  (Lukas 24 : 25-26)

Bron citaten: RD Opinie – ‘Luthers theologie van het kruis brengt jongere bij kern van Evangelie‘ – door dr. G.A. van den Brink
De auteur is vertaler bij de Luther Heritage Foundation. Het artikel is een samenvatting van een lezing voor de jongerenorganisaties LJC, HJW en Evangeliestek.

Zie ook: Het nieuwe leven en de werken… (I), (II)

Bron afbeelding: SlidePlayer

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s