De Goede Herder zorgt voor alles wat ons ontbreekt…

De Heer is mijn Herder, mij ontbreekt niets.*
(Psalm 23 : 1)

Van dr. Maarten Luther (1536)
Op een avond na gebed aan de eettafel uiteengezet.

Psalm 23 (6)

De oren spitsen en luisteren…

(…) “Dan [wanneer we onszelf kunnen leiden en weiden, onszelf kunnen beschermen tegen dwaling, genade en vergeving van zonden kunnen verkrijgen door onze eigen verdienste, de duivel en alle tegenslagen kunnen weerstaan, zonde en dood kunnen overwinnen …] zullen we een Christus ook niet nodig hebben als herder die ons zou zoeken, bijeenbrengen en leiden, onze wonden zou verbinden, over ons zou waken en ons kracht verlenen om de duivel te weerstaan.
Dan heeft Hij ook tevergeefs Zijn leven voor ons gegeven. Want wanneer we deze dingen kunnen doen en verkrijgen door eigen kracht en vroomheid, hebben we de hulp van Christus helemaal niet nodig.

Maar hier horen we meteen het tegenovergestelde, namelijk dat wij als verloren schapen de weg naar de Herder niet zelf kunnen vinden, maar alleen in de wildernis kunnen ronddolen. Als Christus, onze Herder, ons niet zocht en ons niet terugbracht, zouden we gewoon ten prooi moeten vallen aan de wolf. Maar nu komt Hij, zoekt en vindt jou. Hij neemt je op in Zijn kudde, dat wil zeggen in de Christelijke gemeente, en dat doet Hij door middel van het Woord en het Sacrament.

Hij geeft Zijn leven voor jou en mij, Hij wijst ons altijd de goede weg, zodat we niet in de fout gaan. Je hoort werkelijk niets over je eigen kracht, over goede werken en verdiensten – tenzij je zou zeggen dat het een bewijs van eigen kracht, en van goede werken en van verdiensten is wanneer je zelf ronddoolt in de wildernis en daar weerloos en verloren bent.

Nee, Christus alleen is hier werkzaam, maakt Zich verdienstelijk en manifesteert Zijn kracht. Hij zoekt, draagt en leidt je. Hij verdient leven voor jou door Zijn dood. Hij alleen is sterk en zorgt ervoor dat je niet omkomt, dat je niet uit Zijn hand wordt gerukt (Johannes 10 : 28). En voor dit alles kunnen wij helemaal niets anders doen dan onze oren spitsen, luisteren en met dankzegging de onuitsprekelijke schat ontvangen, en de stem van onze Herder goed leren kennen, Hem volgen en de stem van de vreemdeling vermijden. “

Maarten Luther: Dr.Martin Luthers Werke (Weimarer Ausgabe) WA 51, S. 271 ev (gebruikte vertaling: Luthers Works, American Edition, vol. 12, p. 147 ev)

Zie ook:  De Goede Herder onmisbaar…

NB. Deze Luther-quote is een vertaling van de eerder in de Engelse taal gepubliceerde versie.

Bron tekst: If you would like to have these Luther Quotes sent to family or friends you can send (with their permission) their email address to: info@martinluther-quotes.com.
Or, you can use the web-form on the homepage of the website maartenluther.com. There you can find both options to subscribe and unsubscribe from our weekly quotes. The emails are free of charge and you are not asked for donations.

Bron afbeelding:  Heartlight

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s