Een én-én prediker… *

Maar Ik zeg u: Hebt uw vijanden lief; (…) en bidt voor degenen (…) die u vervolgen.’ (Mattheüs 5 : 44)

‘Twee kanten van dezelfde de medaille’*…

Hier moeten we onderscheid maken tussen eenvoudige christenen en personen die een ambt hebben. Want hoewel christenen vriendelijk zijn voor elkaar en bidden voor mensen die hen beledigen en vervolgen, moet er ook sprake zijn van recht en straf van ambtswege.

(…) Want anders zouden we de boze helpen, dan zou hij gesterkt worden en ruimte krijgen. Dan zou het net zijn alsof ik tegen onze vijanden, die het Evangelie en de eenvoudige mensen die daaraan vasthouden vervolgen en met voeten treden (1a), zou zeggen: ‘Beste heren! Moge de lieve God u belonen!’

(…) Nee, mijn beste broeder, eerder moeten we dit zeggen: ‘Ik ben een prediker met tanden in zijn mond en ik kan bijten en mensen ongezouten (#) de waarheid zeggen. (1b)

En als ze het niet willen horen, dan moet de prediker hen in de ban doen, de hemel toesluiten en van Godswege een hels vuur en de duivel op hen afsturen.’ (2)

Bron: Maarten Luther – Meditatie 19 augustus 2020checkluther-com – Luther Heritage Foundation (Veenendaal).

(#) ZieVerkondiging is: zout in de wonden wrijven!

(1 a+b) Jezus over en tegen de ‘kerkleiders/theologen’ van zijn tijd:

1a (…) ‘Terwijl de menigte luisterde, zei Hij tegen zijn leerlingen: ‘Pas op voor de Schriftgeleerden die zo graag in dure gewaden rondlopen en op het marktplein eerbiedig begroet willen worden, en een ereplaats verlangen in de synagogen en bij feestmaaltijden: ze verslinden de huizen van de weduwen en zeggen voor de schijn lange gebeden op. Over hen zal strenger worden geoordeeld dan over anderen!’ (Uit Lukas 20 : 45-47)

1b (…) ‘U bestudeert de Schriften en u denkt daardoor eeuwig leven te hebben. Welnu, de Schriften getuigen over Mij, maar bij Mij wilt u niet komen om leven te ontvangen. Niet dat de mensen mij moeten eren, maar Ik ken u: u hebt geen liefde voor God in u. Ik ben gekomen namens mijn Vader, maar u accepteert Mij niet, terwijl u iemand die namens zichzelf komt, wel zou accepteren. Hoe zou u ooit tot geloof kunnen komen? Van elkaar wilt u wel eer ontvangen, maar u zoekt niet de eer die de enige God u kan geven. (Uit Johannes 5 : 39-43)

(2) Zie 1 Korintiërs 16 : 22 en 1 Timoteüs 1 : 20 

* Bij de titel: N.a.v.  woorden in de ‘Preek’ tijdens dienst van NGK ‘De Ontmoeting’ (Voorthuizen-Barneveld) op zondagmorgen 16 augustus 2020

Bron afbeelding:  BibleWordings-com

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s