‘Christus voor ogen geschilderd’…

(…) Galaten, u hebt uw verstand verloren! Wie heeft u in zijn ban gekregen? Ik heb u Jezus Christus toch openlijk en duidelijk als de gekruisigde voor ogen geschilderd? 2 Ik wil maar één ding van u weten: hebt u de Geest ontvangen door de wet na te leven of door te luisteren en te geloven? 3 Bent u werkelijk zo dwaas weer op uw eigen kracht te vertrouwen, en niet langer op de Geest? 4 Is alles wat u hebt meegemaakt dan voor niets geweest? Dat kan toch niet! 5 Geeft God u de Geest en goddelijke krachten omdat u de wet naleeft? Of geeft Hij ze omdat u naar Hem luistert en op Hem vertrouwt? (Uit Galaten 3)

Geciteerd:Als het kruis naar de achtergrond wordt geschoven, kan de Heilige Geest niet werken. De ontkerkelijking is mede een gevolg van tientallen jaren van matte prediking, waardoor de Geest Zijn werk niet kan doen.” (1)

Opgemerkt:  Nogal een ‘kip en ei’ vraag/situatie! Natuurlijk hebben predikant en kerkenraad een grote verantwoordelijkheid wat betreft de bediening van het Woord en de Sacramenten en wat daarmee en daarover gezegd wordt in de samenkomsten en op bezoek bij de gemeenteleden thuis.

Toch ligt de verantwoordelijkheid altijd in de eerste plaats bij de mensen thuis en in de gezinnen. Leeft men daar bij het Woord en belijdt men daar met woord en daad de diepe afhankelijkheid van de genade van onze God over onze levens.

Want thuis is zoveel afleiding en in het gewone leven valt zoveel te beleven dat het verlangen naar een zondagse samenkomst om daar het Woord te horen en de Sacramenten te ontvangen en daarmee/daardoor gemeenschap met elkaar te hebben zomaar wegkwijnt.

En dan helpt het niet om van de samenkomst een hele happening te maken en van de preek een soort vurig en aanvurend betoog, want dat soort strovuur dat daar brandt en opgewekt wordt is niet in staat om ons leven door de week diepgaand te veranderen!

Laat predikanten en kerkenraad maar heel gewoon blijven zaaien ook al gebeurd dat met veel tranen, dan kunnen ze met een gerust hart de uitkomst aan God overlaten!

Bron citaat: RD Kerk & religie – ‘Ds. Geluk: „Ontkerkelijking komt mede door matte prediking‘ – door RD-verslaggever

(1) ‘Waardoor de Geest Zijn werk niet kan doen’? Lijkt me beter om dat niet zo te stellen.  Waar het Woord opengaat doet de Geest Zijn werk. We kunnen – waar het Woord open gaat of open ging (aan het begin van de dag bijvoorbeeld) – wel op allerlei manieren het werk van de Geest – direct al of later – tegenstaan en tegenwerken of ontlopen, maar dat is toch wat anders dan te stellen dat de Geest Zijn werk niet kan doen.

(…) Terwijl Hij dit zei, verhief een vrouw uit de menigte haar stem en riep tegen Hem:  Gelukkig de schoot die u gedragen heeft en de borsten waaraan u gedronken hebt. Maar Hij zei: Gelukkiger (Zalig) zijn zij die naar het Woord van God luisteren en er naar leven (het bewaren, zich er aan houden). (Lukas 11 : 27-28)

Bron afbeelding:  King James Bible

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Gemeente, Geschiedenis. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s